Dokumentär-tät filmhöst presenterades på Filmhuset

Uppdaterad
Publicerad

Utöver den redan hyllade And then we danced, i regi av Levan Akin, var det särskilt två filmer som tog stor plats när höstens svenska filmutbud presenterades på Filmhuset i Stockholm under måndagen: 438 dagar och Quick – båda baserade på verkliga händelser i nutid.

Redan nu i augusti är det premiär för filmen 438 dagar som bygger på Martin Schibbye och Johan Perssons bok om sina upplevelser när de tillfångatogs och fängslades i Etiopien 2011. 

– Det är ett imponerande startfält i år. På pappret ser det riktigt bra ut med många stora prestigeproduktioner. 438 dagar förstås – men filmen jag går igång på mest är Quick som handlar om fallet Thomas Quick och journalisterna Hannes Råstam och Jenny Küttims jakt på sanningen, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

”Det känns overkligt”

– Det känns stort och overkligt. Men framför allt ser jag inte mig själv utan jag ser att det är viktigt att den här historien kommer upp på skärmen och fram till en ny publik i ett format som folk kan ta till sig av, säger Jenny Küttim som porträtteras i filmen. 

I oktober har filmatiseringen av Jonas Gardells omtyckta bok En komikers uppväxt, i regi av Rojda Sekersöz, premiär. 

– Jag tror att det har blivit en film som är väldigt drabbande. När man ser den så går man inte därifrån och tänker så mycket på Jonas Gardells uppväxt utan på sin egen. Vad gjorde jag och vilket ansvar har jag för de som for illa? Är det någonting jag vill så är det att svenska folket ska prata om hur det är att vara barn och hur vi kan göra barndomen till en mindre hemsk plats för de som far illa, säger Jonas Gardell till Kulturnyheterna. 

En annan film som baseras på något svenska folket redan visat sig älska är En del av mitt hjärta, en musikalfilm som bygger på musikern Tomas Ledins låtar. 

– Det är lite omtumlande. Jag är van vid helt andra versioner. Det finns ju bilder och tankar i mitt huvud om vad låtarna egentligen handlar om så det har varit väldigt roligt att se hur de kan användas i ett annat sammanhang, säger Tomas Ledin.

”Ett tecken i tiden”

– Det finns många potentiella kioskvältare i höst vilket jag tror är ett tecken i tiden – svensk filmindustri försöker få svensken att se på svensk film, säger filmkritiker Fredrik Sahlin. 

Precis som förra året blir det en dokumentär-tät filmhöst. Bland annat är Fredrik Gertten tillbaka med sin redan på förhand hyllade Push – om hur den globala finansmarknaden påverkar människans boendesituation. Förutom det släpper Jane Magnusson filmen Hasse & Tage – en kärlekshistoria, och Gunilla Bresky ger ut Sara – med allt sitt väsen om författaren Sara Lidman.

En dokumentär som sticker ut är Could this be you? Av Agnieszka Lukaisak – en film som med hjälp av terapi utforskar frågan om vem som blir terrorist. 

– Jag vet att det är ett känsligt ämne, och jag vill inte välja sida. Men jag vill försöka se det ur ett helt nytt perspektiv, säger Agnieszka Lukaisak till Kulturnyheterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.