Douglas ”Dogge Doggelito” Leon om att tilldelas Cornelisstipendiet.

Douglas ”Dogge Doggelito” León får Cornelisstipendium

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen och numer också vissångaren Douglas ”Dogge Doggelito” León tilldelas årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 750 000 kronor.

– Jag är så glad och hedrad. Cornelis är en förebild för oss som skriver och uttrycker oss på svenska språket, säger en glad stipendiemottagare.

Dogge slog igenom 1994 med hiphopgruppen The Latin Kings och tilldelas nu Cornelis Wreeswijk-stipendiet för sina insatser som pionjär för den svenska hipopen.

”Snubben är inte bara hipp, han är cool, han är älskad och han tog svensk rap ut ur betongskuggan och in i rampljuset”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

– Nästa år har jag rappat i 40 år så det känns väldigt kul att få ett erkännande, säger Dogge.

Satsar på karriär som vissångare

Han har under de senaste åren satsat på en karriär som vissångare och släppt skivor under namnet Douglas León. Den senaste, ”Hovenäset”, kom ut tidigare i sommar och är tillägnad hans mormor.

– Hon förstod aldrig det här rappandet och jag tänkte när hon gick bort för många år sedan ”vad gillar mormor, jo hon gillar visor”.  Det var så allt började med visor för mig, säger han.

Utöver att vara artist har Dogge också synts i filmroller, gjort konst och medverkat i reklamfilmer. Han blev rikskänd efter att han medverkade i en tv-reklam för en elektronik-kedja där han erbjöd kunderna en ”cykel på köpet”.

– Det är en del av att vara en multikonstnär. Det är inget jag skäms för. Jag blir glad när folk ser mig och skriker ”cykel på köpet” för jag ser i deras ansikten hur glada de blir, säger han.

Hus i Karibien

Dogge befinner sig hemma i Alby i Norra Botkyrka, den plats han bott på i hela sitt liv och där han har skapat alla sina alster. Men kanske kan det komma att ändras.

– Jag har alltid sagt att om jag nån gång får Cornelis-stipendiet så ska jag köpa mitt hus i Karibien och då ska det heta ”Casa Cornelis”. Så det är ju redan bestämt för längesen.

Cornelisstipendiet delas ut sedan 1988. Bland tidigare pristagare finns bland andra Kjell Höglund, Pugh Rogerfeldt, Lill Lindfors och Lena Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.