Dubblerad andel kvinnliga journalister i fängelse på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Historiskt många journalister sitter fängslade, varav andelen som är kvinnor har ökat med det dubbla på fem år, enligt nya siffror från Reportrar utan gränser.

– Att fängsla journalister för att tysta dem har blivit ett allt kraftigare verktyg för auktoritära ledare världen över, säger Erik Halkjaer ordförande för organisationen i Sverige.

Reportrar utan gränsers årliga mätning av antalet fängslade och dödande journalister visar att 73 kvinnliga journalister sitter fängslade i världen just nu. Och det är en rejäl ökning på fem år.

– I andel av den totala summan fängslade journalister är det dubbelt än för fem år sedan, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till SVT Kulturnyheterna.

Över 500 fängslade

Kvinnliga journalister utgör 13 procent av alla fängslade journalister enligt rapporten, för fem år sedan var den siffran 7 procent.

Idag sitter drygt 550 journalister fängslade världen över, vilket innebär att fängslade kvinnliga journalister har ökat i antal med fyra gånger under de senaste fem åren uppger Erik Halkjaer.

I länder som Kina, Vietnam, Belarus, Iran och Afghanistan är läget för kvinnliga journalister allra värst.

– På ett och ett halvt år har 9 av 10 aktiva kvinnliga journalister tvingats sluta arbeta. Man har i princip raderat alla kvinnliga journalister i Afghanistan, säger Erik Halkjaer.

Historisk utveckling

Orsaken till ökningen av fängslade kvinnliga journalister beror dels på att det blivit vanligare med kvinnliga journalister som granskar och kritiserar regimen i länder som har en hårt ansatt pressfrihet. Men också på att det blivit vanligare att journalister fängslas generellt, framgår i rapporten.

Och enligt Reportrar utan gränser kommer utvecklingen framöver inte att mattas av.

– Det har aldrig varit så många fängslade journalister i världen så länge vi har mätt. Det är ju rätt länge, och tittar vi bakåt så skulle jag påstå att det aldrig varit så många fängslade journalister överhuvudtaget, säger Erik Halkjaer och tillägger:

– Det har blivit ett allt kraftigare verktyg för auktoritära ledare världen över att fängsla journalister för att tysta dem.s

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.