Därför är Dune en Star Wars för vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Storfilmen Dune premiärvisades på svenska biografer under tisdagen. Ett episkt sci-fi-drama baserad på Frank Herberts böcker med samma namn. Serien har varit en storsäljare i flera decennier – och fansen har höga förväntningar.

”En Star Wars för vuxna”. Så har Dune-regissören Denis Villeneuve beskrivit berättelsen som hans nya film bygger på.

Maths Claesson, vd och grundare av Science fiction-bokhandeln, håller med. Han läste Dune första gången som ensam tågluffare på ett vandrarhem i Köpenhamn i början av 80-talet.

– Jag var utslängd i världen som ung man. Samtidigt läste jag Dune om ett annat universum i en helt annan värld. Det kändes passande.

Han slukades av Frank Herberts storslagna och komplexa värld.

– Det är episk science fiction. Den utspelar ju sig i en avlägsen värld med ett tidsspann på hundra tusentals år. Det handlar om släkter och en machiavellisk maktkamp i en fantastisk värld: en sandplanet med främmande varelser. Det är underhållning med hög IQ-halt.

Evig storsäljare

Den första Dune-boken Arrakis – ökenplaneten kom ut 1965. Frank Herbert hann skriva ytterligare fem före sin död 1985.

I samma veva, 1984, öppnade Science Fiction-bokhandeln sin första butik i Stockholm. Dune-böckerna har toppat försäljningslistan sedan starten.

– Det finns ett fåtal böcker som alltid säljer, år ut och år in. Det är Isaac Asimovs Stiftelsen-triologi, Douglas Adams Liftarens guide till galaxen och Frank Herberts Dune. Men i vår bokhandelsförsäljning är Dune den enskilda titel som sålt mest av alla böcker i science fiction-genren, säger Maths Claesson.

– Många böcker dyker upp och blir stora för att sedan försvinna. Dune bara lever vidare.

Hur kommer det sig?

-  Frank Herbert har lyckats få till en intressant diskussion om klimatförstörelse kombinerat med en intressant släktkamp. Leo Tolstojs Krig och Fred är inte en avlägsen jämförelse. Den rymmer även ett ifrågasättande av imperialism som man kan fundera över.

En annan faktor är att Herbert bottnar i det naturvetenskapliga. Det uppskattas av en kritisk läsarkår.

– En science fiction-författare leker gud när de skapar nya världar. Du måste ha full koll på biologin, fysiken, människosläktet, djurvärlden och faunan. Det har verkligen Frank Herbert, och det är en förklaring till framgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.