En person står i en studio och sjunger eller spelar in musik, med huvudtelefoner på huvudet och en mikrofon framför sig. I bakgrunden syns en del av en sångtext på ett papper. Ljuset är mjukt och ger en kreativ atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om jag hade haft valet skulle jag respektfullt ha tackat nej till användningen av min sångröst”, skriver Ed Sheeran om jublieumsversionen av ”Do they know it's christmas”. Den släpps i brittisk radio den 25 november. Foto: Band Aid 2014

Ed Sheerans röst används utan tillstånd i välkänd jullåt

Uppdaterad
Publicerad

Ed Sheerans röst används mot hans vilja i den kommande nya versionen av låten ”Do they know it's christmas”. Det skriver den brittiske artisten i ett inlägg på Instagram. Han hänvisar till tidigare kritik mot att låten bidrar till en förlegad syn på Afrika.

1984 släpptes låten ”Do they know it's christmas” av Band Aid – en slags supergrupp bestående av brittiska och irländska musiker, för att samla in pengar till svältoffer i Etiopien.

I samband med att låten fyller 40 år ska en jubileumsversion av den släppas. Den kommer bestå av en mix av olika versioner av välgörenhetslåten som spelats in genom åren, av artister som Harry Styles, George Michael, Sam Smith, Rita Ora, Paul McCartney med flera.

”Skapar medlidande snarare än partnerskap”

Även sångstämmor som Ed Sheeran spelade in på Band Aids version från 2014 ska vara med i den nya jubileumslåten, rapporterar BBC. Men i ett story-inlägg på Instagram skriver Sheeran att hans godkännande inte efterfrågades inför den nya jubileumsutgåvan:

”Om jag hade haft valet skulle jag respektfullt ha tackat nej till användningen av min sångröst. Ett decennium senare har min förståelse för berättelsen i samband med detta förändrats”, skriver han och hänvisar till ett annat Instagram-inlägg av den brittisk-ghananske rapparen Fuse ODG.

Fuse ODG skriver att initiativ som Band Aid gör mer skada än nytta för Afrika. Att de visserligen kan generera sympati och donationer, men att de spär på skadliga stereotyper om kontinenten. Det tror han kan drabba dess ekonomiska tillväxt, turism och möjlighet till investerare.

”Genom att visa upp avhumaniserande bilder skapar dessa initiativ medlidande snarare än partnerskap”, skriver han och ger som exempel en bild på en allvarligt ebolasjuk person som syns i musikvideon till låtversionen från 2014.

Dessutom har Fuse ODG släppt en låt som motsvar på Youtube, kallad ”We know it's christmas”.

Avvisar kritiken

Sir Bob Geldof, som ligger bakom låten och initiativet avvisar dock kritiken och försvarar låten:

”Den här lilla poplåten har hållit hundra tusentals, om inte miljoner, människor vid liv”, skriver han i en artikel till Nya Zeeland 1 News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.