I en rad artiklar publicerade av Dagens Nyheter riktas kritik mot Sveriges Radios hantering av den interna it-säkerheten. Radion är en del av det svenska totalförsvaret och enligt granskningen ska SR bland annat ha anlitat externa konsulter, utan att först säkerhetspröva dem, till att utveckla ett det digitala systemet för VMA – viktigt meddelande till allmänheten, som ska varna medborgare för faror och kriser.
Konsulterna ska även ha lagrat den känsliga informationen på utländska molntjänster. Uppgifter som SR:s säkerhetschef Anna Svedberg har tillbakavisat och företagets vd Cilla Benkö kallat för missvisande. SR och MSB har också kallats till försvarsutskottet för att svara på frågor om säkerheten.
Vill ha svar senast 5 september
Nu upprättar Länsstyrelsen i Stockholm ett tillsynsärende av Sveriges Radio med anledning av granskningen och begär att SR snarast inkommer med information om säkerhetsarbetet, bland annat gällande digital förmedling av VMA och en bedömning av eventuella konsekvenser för Sveriges säkerhet vid en ”antagonistisk handling” på skyddad produktionsplats. Senast den 5 september ska SR tillhandahålla informationen.
Länsstyrelsen är bland andra den tillsynsmyndighet som har till uppgift att kontrollera att verksamhetsutövare följer säkerhetsskyddslagen.
SR välkomnar tillsynen
Anna Svedberg bekräftar för SVT Nyheter att Länsstyrelsen i Stockholm har inlett ett tillsynsärende av public serivce-bolaget. Hon välkomnar beskedet.
– Det är bra att länsstyrelsen tittar på det här eftersom det är dem som avgör om det föreligger några felaktigheter eller inte. Om det skulle var så att de hittar någonting som inte stämmer så ska vi naturligtvis åtgärda det skyndsamt, säger Anna Svedberg.
Här är Dagens Nyheters granskning av Sveriges Radio
Enligt Dagens Nyheter anställde Sveriges Radio flera utländska it-tekniker genom ett externt bolag 2014, utan att först säkerhetspröva dem innan de började arbetet. I över ett år ska teknikerna ha haft tillgång till radions interna nätverk.
Enligt DN har en av teknikerna tidigare bland annat arbetat för den regimtrogna ryska nyhetskanalen RT och det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.
De utländska it-teknikerna ska även fysiskt ha arbetat på Sveriges Radio i Stockholm, som klassas som ett skyddsobjekt.
Enligt DN ska SR också ha anlitat extern, icke säkerhetsprövad arbetskraft till att bygga upp ett internt, digitalt system för VMA – viktigt meddelande till allmänheten, fram till 2019. Informationen ska ha lagrats på en utländsk molntjänst.
VMA sänds i samband med faror för allmänheten så som bränder, olyckor och gasläckor. Meddelandet ska även varna medborgare för större krissituationer så som kärnkraftsolyckor eller krig.
Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret. P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheter i samband med kris eller krig.
Som en följd av granskningen av granskningen har MSB och SR kallats till riksdagens försvarsutskott för att svara på frågor.