Filmen skulle haft premiär redan förra året men flyttades fram flera gånger på grund av pandemin. Regissören heter Jens Sjögren och är före detta sångare i punkbandet Bring me the fucking riot... man. Numera ägnar han sig huvudsakligen åt film och tv, och har gjort sig ett namn med bland annat SVT-serien Dejta (2020), där han regisserade fem av avsnitten.
Sjögren långfilmsdebuterade redan 2012 med filmen ”Lycka till och ta hand om varandra” – bitvis en skildring av regissören egna uppväxt i småländska Sävsjö. Nu tar han sig en annan biografisk skildring: Berättelsen om den firade fotbollsikonen som med sin unika talang tog sig från Rosengård till den absoluta världstoppen.
Sjögren tackade först nej, men valde så småningom att anta utmaningen. Det ångrar han inte idag, och minns med stort nöje sina möten med människan bakom den mediala bilden.
– Jag bryr mig inte om min karriär tar slut här, säger han belåtet.
Från fotbollsproffs till vita duken
För Granit Rushiti kom chansen att spela Zlatan som en skänk från ovan. Han hade tagit paus från fotbollen på grund av en korsbandsskada och kunde inte tänka sig nåt bättre än att för spela sin stora idol på vita duken. Kul – men också svårt.
– Rösten var riktigt jobbig, speciellt när man ska göra det med olika känslor, säger han.
Rollen som unga Zlatan axlas av 13-åriga Dominic Andersson Bajraktati – också han debutant – som har fått blodad tand för skådespelaryrket.
–Jag kan inte tänka mig göra något annat just nu, faktiskt, säger han till Kulturnyheterna.
Vill fånga punkig attityd
För Jens Sjögren var det viktigt att skala bort allt han hört om förorten och i stället fokusera på människan Zlatan som med sin kaxighet lever för fotbollen och som lyckas, trots många hinder, med att bli en av de största fotbollsspelarna genom tiderna.
– Han har i princip spelat på sig själv hela sitt liv, och det har retat många – lärare, idrottsledare, berättar Sjögren, som men sin film ville skildra en punkigare och köttigare attityd till idrotten.
Mycket av inspirationen hämtade han från Zlatan själv. Den där ”du måste tro på dig själv – det är bara du som kan göra det”- attityden blev en drivkraft för Jens Sjögren under arbetet med filmen.
Hur är det att göra en film om någon som är så känd – och som dessutom redan skrivit en bok om sitt liv?
– Alla har sin bild av Zlatan, därför var det viktigt att nå in i de ögonblick som bara han har varit med om – själv i ett rum, eller där han spelar själv, eller i ett klassrum där enbart 30 personer har varit med, förklarar Jens Sjögren.
– Det är det som filmen mäktar med, och som man inte får av boken, menar Jens Sjögren.
I klippet ovan kan du höra huvudrollsinnehavarna om hur det varit att gå in i rollen som fotbollsikonen.