Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Inti Chavez Perez om varför han tycker att det är viktigt att boken finns kvar på skolor och bibliotek i Sydkorea. Foto: SVT

Efter protester – Sydkorea häver förbud mot svensk bok om sex

Publicerad

I över en månads tid var den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez bok ”Respekt, en sexbok för killar” förbjuden i Sydkorea. Men nu meddelar Sveriges författarförbund att förbudet har hävts.

Det var för drygt en månad sedan som Inti Chavez Perez bok förbjöds, efter att en konservativ grupp i Sydkorea, som vill förbjuda böcker om sexualundervisning på bibliotek och skolor i landet, anmälde boken och fick gehör.

Boken granskades av sydkoreanska kulturdepartementets etiska kommitté som då ansåg att boken bröt mot lagen på 70 ställen.

Nu rivs förbudet efter ett nytt ställningstagande som säger att boken varken är skadlig för ungdomars hälsa eller moral.

Fick stöd från Sverige

Beslutet kommer efter protester från både människorättsaktivister och det sydkoreanska förlaget som ger ut boken. Sveriges Författarförbund uttryckte också stöd i form av en skriftlig protest, som publicerades i sydkoreanska medier.

Bokens författare, Inti Chavez Perez säger att han är jätteglad över beslutet.

– Det är en häftig seger, säger han till Kulturnyheterna.

Hör mer i klippet.

”Respekt, en sexbok för killar” är utgiven på 18 språk. Chavez Perez vann Folkbildningspriset år 2023 för sitt arbete med att sprida kunskap om pubertet och sexualitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.