Temat för årets Musikhjälpen är ”Sex är inte ett vapen”.
Just sex var också en del av temat i mycket av den hårda kritik som riktats mot programmet, efter att bokningen av artisten Einár gjorts offentlig.
”Tyvärr känns Einars medverkan väldigt fel med tanke på årets tema. Jag tycker ni ska tänka över det igen, utifrån hur han uttalar sig om kvinnor och samtycke”, skriver en på Musikhjälpens Facebooksida.
”Han promotar i princip ENBART kvinnohat och sexism i sin musik”, skriver en annan på Musikhjälpens Instagram.
”Vi har bokat Einár för hans musikaliska kvaliteter, han medverkar som artist och inget annat”, skrev då Simon Rosenqvist, huvudproducent för Musikhjälpen.
Svaret per sms: Kan inte
Nu meddelar Musikhjälpen att Einár har ställt in, och att hans management i ett sms skriver:
”Einar kan på grund av tidsbrist inte åka till Västerås för framträdande i Musikhjälpen den 12 december. Han har blivit tvungen att ta en paus från allt som inte rör hans liveshow på Fryshuset den 19 december i Stockholm.”
”Har inget med hans texter att göra”
I kommentarsfältet på Musikhjälpens Facebooksida frågar många användare om kritiken av Einárs texter kan ha något med den inställda spelningen att göra.
Musikhjälpens talesperson dementerar detta.
”Det har ingenting med hans texter att göra utan att han på grund av tidsbrist måste pausa en del deltaganden”, svarar de på Facebook.
Einár: ”Måste visa att det här händer på riktigt”
Einár har tidigare bemött kritik mot innehållet i hans texter, bland annat i en intervju i Expressen.
– Jag kommer från Dalen och det är det området som har gjort mig till den jag är. Det sker positiva saker där och det sker negativa saker där, man måste visa båda delarna. Man måste ge en bild och visa att det här händer på riktigt här ute, sade Einár då.
Musikhjälpen: Därför bokade vi Einár
”Vi har bokat Einár för hans musikaliska kvaliteter, han medverkar som artist och inget annat. Vi vet att Einár har många unga fans och förhoppningsvis når vi ut med ny kunskap om årets tema till dem genom hans medverkan.
Generellt så är vår utgångspunkt att en poplåt är en berättelse, dvs påhittad, och som all konst ett sätt att beskriva eller gestalta känslor, situationer och fenomen. Att sjunga eller rappa (=skildra) om något är inte samma sak som att uppmana.”
/Simon Rosenqvist, huvudproducent Musikhjälpen