Flera understryker sin bild av påven som en person som stod på de svagas sida, däribland Macron.
”Från Buenos Aires till Rom ville påven Franciskus att kyrkan skulle ge glädje och hopp till de fattigaste”, skriver han.
Han får medhåll från Tysklands nästa förbudskansler Friedrich Merz på X.
”Francis kommer att bli ihågkommen för sitt outtröttliga engagemang för de svagaste i samhället, för rättvisa och försoning”, skriver han och fortsätter:
”Mina tankar vid denna tidpunkt är hos de trogna över hela världen som har förlorat sin Helige Fader. Må han vila i frid, skriver han på X.
Meloni: Njöt av hans vänskap
Italiens premiärminister Giorgia Meloni skriver att ”påve Franciskus återvänt till Faderns hus”.
”Det här är nyheter som gör oss djupt ledsna, eftersom en stor man och en stor pastor lämnar oss. Jag hade förmånen att njuta av hans vänskap, hans råd och hans läror, som aldrig misslyckades ens i stunder av prövningar och lidande”, skriver hon på X.
Också Spaniens Pedro Sanchez skriver att han sörjer påvens bortgång.
”Hans engagemang för fred, social rättvisa och de mest utsatta lämnar ett djupt arv”.
Kristersson (M): Kämpade mot fattigdom
Statsminister Ulf Kristersson skriver i ett uttalande att världens katoliker förlorat en viktig moralisk och religiös ledare.
”Han kommer att bli ihågkommen för sin ödmjukhet, sin kamp mot fattigdom och sociala orättvisor och som en ståndaktig försvarare av varje människas värdighet”, skriver han på X och fortsätter:
”Många svenskar minns särskilt påven Franciskus historiska besök i Sverige 2016, då han deltog i högtidlighållandet av 500-årsminnet av reformationen.”
JD Vance: Glad att jag hann träffa honom
USA:s vicepresident JD Vance, som besökte påven under gårdagen, säger att han är glad över att ha fått träffa honom men att han uppenbarligen var mycket sjuk.
– Mina tankar går ut till de miljontals kristna över hela världen som älskade honom, säger han enligt Reuters.