Skådespelaren Krister Henriksson, regissören Suzanne Osten, kulturminister Amanda Lind och teaterförbundets ordförande, skådespelaren, Simon Norrthon. Foto: TT

Krister Henriksson om Stubøs avgång: ”Ett ganska klokt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Dramaten att teaterns vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø lämnar teatern och sin tjänst som chef. Hans avgång har väckt många reaktioner.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, men jag tycker att det var ett ganska klokt beslut, säger skådespelaren Krister Henriksson till Kulturnyheterna.

Efter den kris som uppstått på Dramaten lämnar nu teaterchefen Eirik Stubø Nationalscenen.

Skådespelaren Krister Henriksson har under många år varit medarbetare på Dramaten. Numera är han pensionerad, men uppträder fortfarande på teatern ibland. Han säger till Kulturnyheterna att han ser beslutet om Eirik Stubøs avgång som klokt, men tråkigt.

Dokumentären om Josefin Nilsson

– Jag är väldigt väldigt tudelad, därför att det är så att Eirik också är någon vi behöver på teatern. Han är en väldigt bra regissör och under den tiden han har varit chef har jag varit väldigt kritisk mot honom, men har samtidigt – bisarrt nog – fått teaterintresset tillbaka tack vare honom.

Ställt sig kritisk

Krister Henriksson beskriver att han bland annat ställt sig kritisk till hur Eirik Stubø valde att åter låta den skådespelare som figurerar i dokumentären om Josefin Nilsson stå på Dramatens scen.

– Det var något som jag inte riktigt förstod varför, han hade inte behövt göra det, säger Krister Henriksson.

Finns det anledning för Dramatens styrelse att vara självkritisk?

– Absolut, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att styrelsen under alla år varit väldigt anonym. Jag har kunnat läsa om dem som varit med, och det ser ut som att det är väldigt bra personer men jag har inte sett deras engagemang.

– När man valt chefer så har jag funderat på utifrån vilka intentioner man gjort det. Man väljer en redan framgångsrik teaterregissör som är mitt i karriären och sätter honom som chef – det betyder att den här regissören inte får så mycket tid över till att leda teatern.

Osten: Funnits en frustration

Den frilansande regissören Suzanne Osten har arbetat på Dramaten.

– Jag blev helt chockad. Han har varit en positiv och bra chef. Men det har funnits en frustration över att så många saker har tagit så lång tid att lösa, säger hon till Kulturnyheterna.

För nyhetsbyrån TT kommenterar kulturminister Amanda Lind (MP) händelseutvecklingen på Dramaten. Hon skriver att hon har förtroende för att teaterns styrelse nu tar frågorna rörande arbetsmiljön på teatern på allvar.

”Jag har fått den här informationen nu på morgonen. Jag har förtroende för att Dramatens styrelse tar arbetet med att säkra en sund och säker arbetsmiljö på stort allvar. Hur Dramatens styrelse och ledning arbetar i verksamheten ligger hos dem. Däremot har jag inom ramen för rekryteringsprocessen till styrelserna för alla våra nationalscener prioriterat att det ska finnas kompetens att fortsatt driva arbetet för en sund och säker arbetsmiljö”, skriver Amanda Lind.

Norrthon: Inte helt oväntat

Teaterförbundets ordförande, Simon Norrthon, säger till Kulturnyheterna att han inte ser måndagens besked som oväntat.

– Jag har inte samma inblick som styrelsen har så jag har inte alla detaljer, men utifrån det jag tagit del av de senaste veckorna så är det inte helt oväntat. Det måste vara en väldigt svår position att driva arbetet som vd. 

Likt Krister Henriksson har han sett nackdelar med den tudelning som chefsrollen på Dramaten tills nu inneburit: Att vara både konstnärlig ledare och vd på teatern.

– Jag tror att det är helt rätt väg att gå. I framtiden tänker jag att det fortfarande inte är omöjligt att det är en konstnär som är vd, men jag tror det är bra att skilja på de två posterna ändå, säger Simon Norrthon och fortsätter:

– Teatern är för stor som jag ser det för att hantera båda de uppdragen. Ibland har de olika delarna gått emot varandra och då måste en sida väga tyngre och det måste finnas något som kan avgöra.

Är de uppdragen svåra att förena?

– Jag tänker på de beslut som Eirik har tagit, att han motiverat att det varit konstnärligt fast det då kanske funnits invändningar ur arbetsmiljösynpunkt och där tänker jag att det är något sorts värdegrunds- och förändringsarbete som teatern nu måste genomgå i sitt inre arbete.

En gammal institution

Simon Norrthon betonar vidare, likt det även Krister Henriksson påpekade, att teaterns styrelse mot bakgrund av det som hänt, både i nutid och tidigare, har anledning att vara självkritisk.

– Dramaten är en gammal institution. Det finns både medarbetare, chefer och styrelsemedlemmar som har accepterat en kultur och olika beteenden som man inte accepterar idag. Vad jag däremot är frågande till är att man lägger ut det som att personalen inte har förtroende för sin vd. Jag skulle säga att det är styrelsen som inte har förtroende för sin vd, säger han.

Kulturnyheterna söker Eirik Stubø.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet