Foto: TT

Ekman om utträdet ur Akademien: ”Vilka tackar ja till en plats i denna misär?

Uppdaterad
Publicerad

”De har inte rätt att bevilja mig det som var ett faktum redan 1989”, skriver Kerstin Ekman i en kommentar till Dagens Nyheter. Det efter måndagens besked från Akademien att hon tillsammans med Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass nu formellt beviljas utträde från institutionen.

Beskedet om möjliggörande för utträde ur Akademien kom efter att det i onsdags förra veckan stod klart att kungen ändrat stadgarna och infört en punkt som möjliggör för ledamöter att på egen begäran lämna institutionen.

– Vi har redan tagit beslut om utträden, så nu är det invalsfrågan som står på agendan, säger den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson till Svenska Dagbladet, som var först med att berätta om utträdena.

Krisen i Svenska Akademien

Skarpt kritisk till hanteringen

Till Dagens Nyheter kommenterar nu författaren Kerstin Ekman beskedet och riktar skarp kritik mot hur Akademien skött hennes fall. Kerstin Ekman slutade delta i Akademiens arbete år 1989 i samband med Rushdie-affären – men författaren har alltså inte officiellt tillåtits lämna sin stol i institutionen förrän nu – 29 år senare.

”Nu ’beviljar’ de mig plötsligt utträde. De har inte rätt att bevilja mig det som var ett faktum redan 1989. Men denna desperata lilla skara som misskött Akademien försöker fortfarande tala ett slags maktspråk. Vi förbjuder. Vi beviljar”, skriver hon i sin kommentar till Dagens Nyheter.

Tio ledamöter kvar

Vidare ställer Kerstin Ekman frågan hur Akademien med sina nu tio kvarvarande ledamöter ska kunna göra nya inval – något som enligt stadgarna kräver 12 stycken röster.

”Ska de sticka en röstsedel i handen på den som inte längre vet om det är julafton eller akademisammanträde? Ska de handklova någon av dem som ’inte längre deltar i Akademiens arbete’ och sätta vederbörande i en taxi? Och om de lyckas att göra inval ska det bli väldigt roligt, ja, rent av underhållande att se vilka som tackar ja till en plats i denna misär.”, skriver hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet