Projektledaren Anders Wistbacka berättar om Melodifestivalens nya regler i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Wistbacka berättar om de nya reglerna i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

Kritiserade Finalkvalet i Melodifestivalen görs om

Uppdaterad
Publicerad

Låtarna släpps dagen innan deltävlingarna och det kritiserade finalkvalet stöps om. Här är Melodifestivalens nya regelverk.

Förra året lanserade Melodifestivalen en ny variant av andra chansen och semifinalen som fick namnet Finalkvalet. Momentet sändes som en förlängning av deltävling fem där de artister som kommit trea eller fyra under sina respektive deltävlingar kunde tävla om två finalplatser.

Kvalet blev snabbt kritiserat.

”Finalkvalet kan vara något av det tråkigaste som visats på tv någonsin”, tyckte Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva.

Nu stöps momentet om inför Melodifestivalen 2025, meddelar Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i Morgonstudion.

Endast ett bidrag från varje deltävling kommer att gå till Finalkvalet, vilket innebär att fem bidrag istället för tio kommer att tävla i kvalet. Artisterna som går till Finalkvalet kommer att vara på plats i arenan, men inte uppträda. Istället kommer repriser av deras nummer att visas.

Även nästa år blir momentet en förlängning av deltävling 5, men en skillnad är att ett bidrag kommer att gå direkt till final. Den finalplatsen går till den artist som fått flest röster i sin deltävling jämfört med de andra tävlande i kvalet.

Därefter får tittarna rösta på de återstående fyra bidragen. Sista finalplatsen kniper det bidrag som fått flest sammanlagda röster från både deltävlingarna och i Finalkvalet.

Låtarna släpps innan deltävlingarna

Nytt för Melodifestivalen 2025 är även att alla låtar i respektive deltävling kommer att släppas dagen före varje deltävling. Tidigare har endast de låtar som inte gått till final släppts för lyssning efter varje avslutad deltävling, medan finalisternas låtar släpptes först när den sista deltävlingen har avslutats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.