Diamant Salihu, Faysa Idle, Vesna Prekopic, Nicolas Lunabba om gängkonflikten. Hur ser författare bokmässan på gängvåldet?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser författarna på bokmässan på den eskalerande våldsvågen? Hör Diamant Salihu och Faysa Idle berätta. Foto: SVT

”En gång i tiden var det soligt på våra gator”

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminaliteten och våldsspiralen är ett återkommande tema på såväl årets bokutgivningar som bland Bokmässans programpunkter.

– Det polisen varnade för händer nu, säger Diamant Salihu.

Författaren Faysa Idle är aktuell med boken Ett ord för blod, som är en självbiografisk skildring av hennes egen uppväxt i gängkrigets Järva.

– Det är vi som har sett allting inifrån som förtjänar att höras, ta beslut och även komma med lösningar. Man ska ta oss på fullaste allvar för nu ser ni hur det har eskalerat, hur det inte längre är blodigt bara hos oss. En gång i tiden var det soligt på våra gator också, säger Faysa Idle.

Gangsterkultur i skolan

Även Diamant Salihu, som skrivit böckerna ”När ingen lyssnar” och ”Tills alla dör”, är på plats på mässan och deltar bland annat i panelsamtal om gängkriminalitet och gangsterrap.

– Det som polisen och andra som jag intervjuade i min bok ”När ingen lyssnar” varnade för, det händer nu, säger han.

Vesna Prekopic är aktuell med boken ”Brottsplats: Skola”, som skildrar våldet i den svenska skolan.

– Det jag vill prata om när det gäller gangsterkultur är att det finns i skolan. Jag ser väldigt många oroväckande likheter mellan skolan och resten av samhället, säger hon.

Tryck på klippet för att höra mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.