SVT:s juldrama En kunglig affär har varit en snackis under mellandagarna, och fått både positiva recensioner och en hel del kritik. Serien gör fiktion av den så kallade Haijby-affären, där restaurangägaren Kurt Haijby utpressade hovet och sa sig ha en relation med kungen Gustaf V.
Skildringen av Kurt Haijby ifrågasätts
Nu får serien kritik för att ge en missvisande bild av historien, framför allt i skildringen av Kurt Haijby. Till exempel skriver GP:s Sanna Samuelsson att Kurt Haijby ”Disneyfieras” - bland annat genom att övergrepp han ska ha begått mot två pojkar (11 och 13 år) inte redovisas. I serien utnyttjar han istället en 14-årig pojke.
Även DN:s Per Svensson och Aftonbladets Karolina Fjellborg menar att Kurt Haijby framställs i alltför positivt ljus i serien. Manusförfattaren Bengt Braskered slår ifrån sig kritiken.
– Jag tar upp alla hans domar, visar att han ljuger som en häst travar, låter honom bjuda upp en mycket ung person till sitt hotellrum, hälla i denna man eller pojke sprit, ge honom tio kronor och ha sex med honom. Jag har väldigt svårt att tycka att det är en mysig framställning av Kurt Haijby, säger han.
Manusförfattaren om kungens nazisympatier: Historiskt fel
Kritik riktas även mot skildringen av kungahusets och Gustaf V:s relation till nazismen. I Aftonbladet skriver Åsa Linderborg att Gustaf V var en ”en nazikollaboratör” som i serien “förvandlas till en oskyldig människa, blott ett offer för homofobi”.
Bengt Braskered menar att han tagit hjälp utifrån och gjort noggrann research, men funnit att kungens nazistsympatier inte kan beläggas utan att han ska ha motsatt sig Hitlers judepolitik men däremot varit tyskvänlig.
– Det är nästan som att man lite slarvigt säger “ja men han var ju nazist” om Gustaf V. Men jag och andra kunniga kom fram till att vi inte kan påstå det – det hade varit historiskt fel, säger Bengt Braskered.