Eurovision song contest kommer hållas i Liverpool då fjolårets vinnare, Ukraina, inte kan stå värd för tävlingen. Foto: TT

Eurovision-biljetter ges bort till ukrainska krigsflyktingar i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals biljetter till Eurovision song contest i Liverpool ska tilldelas ukrainare som har flytt till Storbritannien, skriver The Guardian.

I år är det Liverpool som kommer stå värd för Eurovision Song Contest. Det efter att staden valdes ut att stå värd istället för fjolårets vinnare Ukraina, som inte kan hålla i tävlingen på grund av den ryska invasionen.

Som en del av Storbritanniens åtagande att hedra Ukraina kommer cirka 3000 biljetter till musiktävlingen delas ut till ukrainare som flytt till landet.

”Dagens tillkännagivande innebär att tusentals biljetter kommer att erbjudas till dem som fördrivits av krig, så att de kan delta i en show som hedrar sitt hemland, sin kultur och sin musik. Som alltid står vi tillsammans med det ukrainska folket och deras kamp för frihet”, säger Lucy Frazer, minister med ansvar för kultur, i ett uttalande.

Regeringen finansierar

Den brittiska regeringen avser även 10 miljoner pund i finansiering för att ”hjälpa till att säkerställa att evenemanget verkligen visar upp den ukrainska kulturen”.

Pengarna kommer stödja Liverpools kommunfullmäktige och BBC i deras partnerskap med Ukraina i tävlingen. Det kommer även stödja säkerhet, arrangemang av visum samt samhälls- och volontärprogram i kommunen.

Semifinalerna i Eurovision song contest går av stapeln i år den 9 och 11 maj i år och finalen den 13 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.