Dolly Style, Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och Sean Banan har gäckat tusentals småbarnsföräldrar de senaste åren.
Fenomenet kallas öronmask eller ”ha en låt på hjärnan” och forskningen pekar på några gemensamma nämnare i de låtar som tenderar att fastna.
– Det är ofta melodier med text. De har lite snabbare tempo, är rytmiska och glada. När det gäller popsånger är det oftast refrängen som fastnar. Men det finns inga universella öronmaskar, det beror mycket på vilken musik vi gillar och brukar lyssna på till vardags, säger Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet och konsertpianist.
Tuggummi och nationalsånger
Utsätts du för en och samma låt flera gånger ökar förstås risken att den fastnar. Men vissa människor är mer riskgrupp än andra.
– Musiker och personer som lyssnar mycket på musik upplever det här oftare än de som inte är så intresserade, säger Fredrik Ullén.
På nätet finns en lång rad tips på hur du blir av med din öronmask: tugga tuggummi eller lyssna intensivt på Storbritanniens nationalsång God save the Queen är två av dem.
Men knepen saknar vetenskapligt stöd.
– Det har gjorts en del försök att tränga undan maskarna med annan musik. Problemet är att man lätt fäster ännu mer uppmärksamhet vid dem och att de istället biter sig fast. Det enda som verkar fungera bra är att inte bli för bekymrad och låta dem spela tills de tröttnar.
Finns flera teorier
Vissa forskare har hävdat att det genom människans utveckling varit viktigt att minnas basfakta – alltså under tiden före google och skriftspråk – och att människor som haft lätt för att lagra information klarat sig bättre. Man har hittat tillbaka till brunnen, kommit i håg vilka bär som var giftiga och så vidare.
Andra menar att musiken i vårt huvud hjälper oss att hamna i det sinnestillstånd som behövs just då. Energiska låtar spelas upp när vi ska göra något krävande.
Men frågan hur öronmaskar omedvetet fastnar i huvudet är svår att svara på, säger Fredrik Ullén.
– När vi tänker oss musik mentalt aktiveras flera områden i hjärnan som även arbetar när vi lyssnar på riktig musik. Men så vitt jag vet har ingen tittat på sambandet när det gäller spontana öronmaskar. Sen finns det tyvärr inget vetenskapligt svar på vad en catchy melodi är.