Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon forskar om barn och internet. Foto: Gitta Wilén och TT

Experten om sharenting-trenden: Problematiskt med gränslösa föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Att dokumentera sitt barns liv digitalt kan vara värdefullt så länge det sker på barnets villkor. Svårigheterna uppstår om det görs ogenomtänkt och utan samtycke, enligt forskaren Elza Dunkels. Efter årsskiftet kan det bli olagligt att dela innehåll utan barns medgivande.

De senaste månaderna har begreppet sharenting diskuterats flitigt i amerikanska och engelska medier. Upprinnelsen är en konflikt mellan Gwyneth Paltrow och hennes dotter Apple, efter att modern delat en bild på dottern utan dotterns medgivande. Händelsen har tolkats som den första internetgenerationens stora tonårsrevolt.

Elsa Dunkels är docent i pedagogik vid Umeå universitet och expert på nätkultur. Hon är inte förvånad över att Gwyneth Paltrows dotter reagerar på sin mammas internetbeteende.

– Jag kan tänka mig att det blir mycket konflikter mellan barn och vuxna framöver. Att barn och vuxna tycker olika om vad som laddas upp. Många av konflikterna kan nog landa i att barnet tycker att du som förälder är självisk. Finns det andra tankar bakom att du delar innehåll om dem är det viktigt att förmedla de tankarna, säger Elza Dunkels.

Gränslösa beteenden

Dunkels tycker att begreppet sharenting är laddat med värderingar och vill i stället tala om gränslösa föräldraskap. Och sådana har alltid funnits, menar hon.

Att dokumentera sitt barns liv digitalt kan vara värdefullt så länge det sker på barnets villkor. Svårigheterna uppstår om delandet av innehåll sker ogenomtänkt och utan samtycke, när det analoga livets fördröjning sätts ur spel, som Dunkels uttrycker det. Det kan leda till att föräldrar delar integritetskränkande innehåll om sina barn som exempelvis barnens vänner kan ta del av.

 – Det här är en manifestation av föräldrar som inte respekterar sina barns gränser och integritet. Gränslöshet har funnits tidigare, föräldrar som dragit roliga historier om sina barn på släktmiddagar är av samma typ.

Men är det inte skillnad på en privat släktmiddag och en digital plats där allt blir offentligt?

– Internet erbjuder en potentiellt oändlig publik, men hela världen är inte intresserad. Det gäller för de flesta. Innehåll kan få större spridning, men man ska inte heller överdriva de riskerna, säger Elza Dunkels.

Hon fortsätter:

– Det är svårt att generellt säga att man inte ska dela bilder på sina barn, det är inte farligt i sig.

Internet kan trösta

Elza Dunkels är noga med att poängtera att det finns för- och nackdelar med all utveckling. Sociala medier och forum kan ofta erbjuda tröst och råd i svåra frågor, och det beskriver hon som en tillgång för nyblivna föräldrar. Internet får dem att känna sig mindre ensamma.

– Det finns en utveckling där fler människor berättar hur de mår, och folk ställer upp för dem. Men som vuxen ska man alltid tänka sig för när man utlämnar sitt barn, och vilka problem som finns med det barnet. Den informationen kan ju komma på villovägar.

Kan bli olagligt

– Att ventilera ett allvarligt problem offentligt tyder på en typ av gränslöshet eller desperation. Det skulle i förlängningen kunna vara dåligt, när en klasskompis till barnen läser det föräldern skrivit, eller när barnet växt upp och läser det själv.

Den 1 januari 2020 kommer FN:s barnkonvention bli svensk lag. Då kan det bli olagligt att dela bilder och information på sina barn utan deras medgivande, då FN:s konvention fastslår barnens rätt till privatliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.