Experten: ”Finns ett värde i att samla på internetfenomen”

Uppdaterad
Publicerad

Igår såldes ett av världens mest kända YouTube-klipp som en Non-Fungible Token (NFT), för att sedan tas ner från internet. Att handla med NFT är ett relativt nytt fenomen och Kulturnyheterna har kontaktat en expert på ämnet för att reda ut vad det egentligen innebär.

NFT eller Non-Fungible token, är ett uttryck som cirkulerat flitigt på kultur- och tekniksidor senaste året. NFT kan kanske enklast beskrivas som en form av digitalt ägandebevis som framför allt blir relevant vid försäljning av digital konst. Men saker som tweets, memes och klassiska Youtube-klipp har också fått sina NFT sålda.

Enligt Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet, kan ägandet av en NFT liknas vid en loggbok som verifierar att verket är ett original och där man kan följa vem som har ägt ett specifikt objekt vid olika tidpunkter. Köper man en NFT, får man sitt namn i loggboken för respektive objekt.

– Det handlar egentligen mindre om att man vill ha ensamrätt över något utan mer att man vill ha originalet (...) att man äger den rättmätiga och första versionen säger Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet.

Såldes och togs ner

Ett av världens mest kända YouTube-klipp ”Charlie bit my finger”, är en av många objekt som på senaste tiden sålts som en NFT. Men den nya ägaren gjorde något oväntat och tog bort klippet helt från hemsidan.

– Jag har aldrig sett någon göra såhär tidigare men om jag ska spekulera tror jag det handlar om att man vill ha uppmärksamheten av att ta ner den och att man sedan kommer sätta tillbaka klippet på något annat ställe, säger Björn Jeffery och fortsätter.

– Att bara ta bort den för att ha den på sin hårddisk och titta på den i privat bruk, verkar lite dyrt.

Påverkar inte tillgången

Att ett föremål säljs med en NFT ska dock i praktiken inte påverka utomståendes tillgång till objektet förutsatt att de nya ägarna inte tar ner materialet. Däremot möjliggör NFT för en form av samlande.

– Det är ganska många som växt upp och spenderat majoriteten av sina liv på internet. Och då är det ju klart det finns ett värde i att samla den typen av konstföreteelser, eller internetfenomen, säger Björn Jeffery.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.