Experterna om åtalet mot Cissi Wallin

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren bekräftar nu för SVT att sociala medier-profilen Cissi Wallin kommer att bli åtalad för grovt förtal efter hennes våldtäktsanklagelse mot journalisten Fredrik Virtanen. Två juridiska experter reagerar helt olika på åtalsbeskedet.

Detaljer om hur åklagaren resonerat kommer på fredagen då stämningsansökan blir offentlig. En som är förvånad över åklagarens beslut är tryckfrihetsexperten Nils Funcke: 

– Jag är lite förvånad, det är en hög tröskel för att det allmänna ska gå in och ta parti för en part som nu sker när man väcker allmänt åtal. Sådana här saker brukar parterna oftast få lösa själva utom i särskilt ömmande fall när minderåriga är inblandade.

#metoo och Fredrik Virtanen

Allmänintresse

Ängla Eklund, jurist och ordförande för den ideella föreningen Institutet för Juridik och Internet, menar å sin sida att åtalet var väntat.

– Det rör sig om mycket grova anklagelser som fick stor spridning. Det finns en vilja från allmänheten att få gränserna prövade om vad man kan säga om en person och ändå gå fri. En annan kvinna har nyligen fällts för liknande anklagelser i en Facebookgrupp.

Nils Funcke menar att ett sådant resonemang sänder signalen att samhället kapitulerat för opinionen:

– Bara för att allmänheten är intresserad av en sak betyder det inte att man ska bortse från sakförhållandena. En person som Fredrik Virtanen kan föra sin egen talan och får finna sig i att bli ifrågasatt.

Sanningen kan också vara förtal

Ängla Eklund menar att en vanlig missuppfattning är att man inte gör sig skyldig till förtal så länge de uppgifter man sprider är sanna. Men så behöver det inte vara, även om offentliga personer får tåla mer än icke-offentliga.

– Det hade inte varit någon skillnad om han blivit fälld för våldtäkt, brottet förtal handlar om att framställa någon som klandervärd. I vissa fall anses det vara försvarbart, i andra inte.

Brottet grovt förtal har som mest två år i straffskalan.

Förtal – så ser lagen ut

  • Förtal är att muntligt eller skriftligt peka ut en annan person som brottslig eller lämna nedsättande uppgifter om personen. Även påståenden som är sanna kan utgöra förtal.
  • Grundregeln är att åklagare inte får väcka åtal för förtal. Initiativet ligger i stället hos personen som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott.
  • Undantag gäller under förutsättning att den som förtalas är under 18 år eller har gjort en brottsanmälan. En andra förutsättning är att det ska i ligga det allmänna intresset att få saken prövad. Exempel kan vara när påståenden om en person fått stor spridning (internet eller sociala medier) eller om det handlar om allvarliga sexualbrott.
  • I vissa fall krävs det inte att påståendena fått stor spridning. Det kan räcka att de lämnas till personer som känner den som utsätts för förtalet, till exempel arbetsgivare, arbetskamrater eller familj.
  • Straffet för förtal är böter. Den som fälls för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet