Ängla Eklund, jurist och ordförande för Institutet för juridik och internet. Foto: Pressbild

Experterna: Kampanjerna i sociala medier kan vara förtal

Publicerad

Efter SVT:s dokumentär om artisten Josefin Nilssons öde har flera personer uttryckt protester på sociala medier. Experter menar att engagemanget är viktigt – men varnar samtidigt för att inläggen snabbt kan bryta mot lagen.

– I vissa fall kan det vara försvarligt att sprida sådan här information, men då är ett av kraven att det är sant och att informationen ligger i allmänhetens intresse, säger Ängla Eklund, jurist och ordförande Institutet för juridik och internet.

Josefin Nilssons livsöde har väckt starka reaktioner från bland annat svenska artister och skådespelare. På sociala medier har kulturbranschen kritiserats för att ha för stor acceptans för våldsamma och gränsöverskridande män. Samtidigt har Nilssons tidigare partner namngetts av flera influencers.

Juristen Ängla Eklund, ordförande Institutet för juridik och internet, säger att det är viktigt att folk engagerar sig – men att sådana här kampanjer lätt övergår till förtal.

– Man upplever att enda sättet att motarbeta det är att sprida informationen offentligt. Men juridiken för förtal har sett likadan ut väldigt länge, den handlar om att skydda balansen mellan integriteten och yttrandefriheten, säger hon.

Svårare att försvara

Josefin Nilssons dåvarande pojkvän dömdes 1999 till tre månaders fängelse för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Straffet övergick senare till en villkorlig dom. Att han har avtjänat sitt straff, och det för ett flertal år sedan, kan göra det ännu svårare att försvara namnpubliceringar i dag, menar hon.

– Gamla domar gör att det blir svårare att hävda att det är försvarligt enligt praxis, säger Ängla Eklund.

Samtidigt säger Eklund att hon förstår att man är arg, ifrågasättande och kan anse att Sverige inte har gjort tillräckligt för att skydda offren.

”Lita på rättsväsendet”

Mediestrategen Brit Stakston konstaterar att det är viktigt att kunna känna att man kan lita på rättsväsendet. Och att Nilsson kan hedras även på andra sätt.

– Vi kan inte ha ett samhälle som styrs av folkdomstolar. Låt oss fokusera på nuet och hedra Josefin genom att inte någonsin se emellan fingrarna när någon misshandlas i nära relationer. Var och en kan också hjälpa. Den kraften finns ju i reaktionerna också, säger Brit Stakston.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.