Frida Sundkvist, en profilerad grävreporter, uppger nu att hon är formellt avskedad från Expressen.
Hon menar att hon avskedas på grund av att hon läckt information till tidningen Dagens ETC om att en Expressen-chef utretts för sexuella övergrepp mot en anställd.
– Jag ska till redaktionen efter den här intervjun för att skriva på pappret och lämna in min dator och telefon, säger Frida Sundkvist till SVT Kulturnyheterna.
Hon berättar att hon tackat nej till en förlikning med tre månaders lön med villkoret att hon går med på en ömsesidig uppsägning. Hon beskriver det som ett skambud.
– Jag väljer att stå upp för det jag gjort. Jag har inte gjort något fel, säger Frida Sundkvist.
Se hela intervjun med reportern i videon ovan.
Fackets kritik mot Expressen: ”Extremt och hårt”
Journalistförbundet är starkt kritiskt mot Expressens agerande.
– Att gå till avsked är verkligen den mest extrema och hårda åtgärd som man kan ha mot en anställd, så vi tycker att det här är en alldeles för stor överreaktion från Expressen. Det är alltid upprörande när en arbetsgivare går till avsked, säger Ulrika Hyllert, ordförande på Journalistförbundet.
Ulrika Hyllert säger även att de är beredda att fortsätta försvara Frida Sundkvist om hon vill att de ska ”ogiltigförklara avskedet”.
Expressen om anklagelserna: ”Huvudlöst”
Expressens chefredaktör Klas Granström vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett mejl att orsaken till avskedet inte är att Frida Sundkvist talat med andra medier, utan att det rör sig om ett långdraget personalärende. Han menar också att företaget inte hittade några skäl till att vidta åtgärder mot chefen efter utredningen.
– Att koppla detta till att Expressen skulle vilja tysta intern kritik mot publicistik och ledarskap är huvudlöst. Engagerade medarbetare är och kommer alltid vara Expressens största tillgång, skriver Klas Granström i ett mejl till SVT.
Samtidigt säger Journalistförbundet att Expressen inte har ett formellt skydd för anställda som vill berätta för andra medier om orättvisor inom företaget (så kallat meddelarskydd). Facket har länge krävt att även privata medieföretag ska erbjuda anställda meddelarskydd – alltså rätten att påtala problem utan repressalier och utan att arbetsgivaren får ta reda på vem som ”läckt” information.
– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att ett medieföretag som själva lever på att människor ska kunna uttala sig i medier, inte accepterar det i sitt eget företag, säger Ulrika Hyllert.