Anmälningarna mot årets Melodifestival har handlat om svordomar, mobbing, nakenhet och Nisti Stêrks rolltolkning av en kemtvättsägare, enligt uppgifter från Granskningsnämnden för radio och tv.
Ett exempel på temat nakenhet handlar om ”sexuell objektifiering” under gruppen De vet du:s framträdande, där en av deltagarna hade bar överkropp. Anmälaren skriver att han ”som man kände sig kränkt” och att ”en lika naken kvinna hade absolut inte fungerat i samma sammanhang”.
Även svordomar tycks vara en het potatis bland tittarna. Lisa Ajax låt ”I don’t give a” har anmälts ett antal gånger för sångerskans användande för ordet ”fuck”. I en av anmälningarna skriver anmälaren att ordet ”var uppseendeväckande eftersom det är många barn och unga är engagerade i programet.” Ytterligare en anmälan på samma tema rör programledaren Clara Henrys språkbruk: ”Programledaren säger fucking och min femåriga dotter undrar varför de säger sådana fula ord när hon har mellomys hos mormor”.
”Behöver inte vara sarkastiska”
Men hittills är antalet anmälningar en ren västanfläkt jämfört med förra årets reaktioner. Melodifestivalen 2016 anmäldes 325 gånger, varav 192 av dem handlade om när programledarna Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer sjöng nationalsången i en mellanakt tillsammans med Jon Henrik Fjällgren.
I år har det saknats lika omtalade inspel, och myset har enligt programledarna själva varit planerat. Varken Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson har haft någon ambition att provocera eller att leverera material med udd.
– Man ska känna sig välkommen hemma i soffan. Man behöver inte stå upp och hoppa och dansa, men man ska känna en inkludering och en värme. Vi behöver inte vara sarkastiska med artisterna i green room utan vi är trevliga och snälla. Jag hoppas verkligen att det har nått fram, säger Clara Henry.
c Alla ska känna sig välkomna, säger Hasse Andersson.
”Ingen av oss är komiker”
Beror framtoningen på er som personer eller vill ni göra ett statement mot en mer polariserad värld och ett hårdare klimat?
– Klimatet i media är hårdare nu. Innan skrev man mer om vad som gjordes, nu försöker man ofta hittade negativa vinklar, säger Hasse Andersson.
– Sedan är ingen av oss komiker, så vi kommer inte ha så mycket skrivna skämt utan man skrattar mer åt det vi gör eller åt vår situationshumor i stället för att det ska vara vasst och roligt manus, säger David Lindgren.
Allmänheten kan göra anmälningar till Granskningsnämnden för radio och tv om de upplever att innehållet i ett program strider mot sändningstillståndet. Om ett program fälls kan kanalen tvingas offentliggöra beslutet eller betala en straffavgift.