Riksantikvarieämbetet är den myndighet som har i uppdrag i att vägleda och stötta museerna i deras arbete med att ta fram katastrofplaner, men det är museerna själva som bär ansvaret att få fram beredskapsplaner i händelse av krig.
– Vi förordar och rekommenderar att museerna tar fram riktlinjer för personal. Men det är också viktigt att planerna inte hamnar i fel händer, säger Erika Hedhammar.
”Tar tid och kräver pengar”
I och med Ryssland krig i Ukraina har fler museer börjat prioritera beredskapsplaner i händelse av krig. Men än så länge saknar många museer en färdig krisplan.
– Men vi vet att det är väldigt många som jobbar med det här nu, säger Erika Hedhammar.
– Det här tar tid, kräver mycket pengar, personalresurser och att museerna avsätter tiden. Museerna har också andra uppdrag att jobba med vilket gör att det inte alltid har blivit prioriterat. Men min känsla är att många har gått in och börjat prioriterat det nu.
Vem bär det yttersta ansvaret för att beredskapsplaner finns på museerna?
- Var och en behöver jobba med sin samling. Och museerna vet bäst vad som skulle kunna hända och vad som är värdefullt i samlingarna. Just nu ser vi att det här är ett prioriterat område och vi har i 10-15 år arbetat med att stötta museerna kring beredskapsplaner i händelse av brand och översvämning. Vi har också tagit fram mallar, vägledning och har försökt skapa träffar där vi kan arbeta gemensamt och lära av varandra.