Joakim Lamotte. Foto: SVT/AP/TT

Facebook plockar ner Joakim Lamottes video

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Joakim Lamotte jobbar sedan flera år tillbaka utanför det traditionella mediasystemet. För en dryg vecka sedan lade han upp ett klipp med en morddömd mans hus, trots att mannen avtjänat sitt straff. Tilltaget har väckt debatt om hur så kallade ”swishjournalister” förhåller sig till pressetik.

– Jag är tvärsäker på att han är livsfarlig, säger Joakim Lamotte till Kulturnyheterna.

Joakim Lamotte har på senare år gjort sig känd för att bedriva så kallad medborgarjournalistik eller swish-journalistik. Det betyder att han på eget bevåg gör granskningar, men utan journalistiska uppdragsgivare, med sina läsares donationer som betalning.

För knappt två veckor sedan åkte Joakim Lamotte hem till en man som dömts för våldtäkt och mord, som enligt uppgifter till Lamotte bor hos sina föräldrar. Han berättar vad mannen, som enligt Lamotte själv har skyddad identitet, heter och filmar sig själv när han knackar på. Det hela direktsändes på Facebook och Lamotte berättar i vilken ort huset ligger.

Vad är det som gör att du inte tycker att det räcker med att han är dömd och har avtjänats sitt straff? Hans föräldrar är ju till exempel inte dömda.

– Jag är tvärsäker på att han är livsfarlig för kvinnor, det låg till grund för min publicering. Allmänintresset är större än både hans och hans föräldrars rätt till integritet.

Våldtäktskommentarer

Tilltaget har kritiserats och anmälts till Facebook, som för ungefär ett dygn sedan valde att plocka ner videon. Lamotte menar att kritikerna utsatt honom för ett drev och har därför publicerat ett kritiskt Twitter-inlägg som frilansskribenten Myra Åhbeck Öhrman skrivit med en lång text till där det bland annat står: ”Att vissa vänsterkvinnor däremot väljer att skydda förövare är nästintill obegripligt”

Det har i sin tur lett till en stor mängd meddelanden riktade mot Myra Åhbeck Öhrman och andra kvinnliga kritiker. I kommentarer till Lamottes inlägg skriver hans följare bland annat att man hoppas att kritikerna ”själva råkar ut för för denna mördare och våldtäktsman” och ”de verkar gilla våldtäktsmän, varför inte sätta ut adresserna så kommer de ju”.

– Jag uppskattade det till ett hundratal såna kommentarer i går (tisdag). Sen har jag fått en del privata meddelanden, säger Myra Åhbeck Öhrman.

Hon säger även att hennes kritik inte handlade om att hon ville försvara någon som mördat eller våldtagit.

– Jag kritiserade att han lajvsände en skyddad adress och därmed kan sätta föräldrarna i fara.

”Jag blockar ingen”

– Jag har inte läst att ”nån borde våldtas”, men om det är så är det ju fruktansvärt. Då rekommenderar jag dem att anmäla inläggen till Facebook och göra polisanmälningar, säger Joakim Lamotte.

– Jag raderar inte en enda kommentar och jag blockar ingen, inte ens när jag blir hotad.

Varför inte?

– Det är inte min roll att agera smakdomare, man får följa svensk lag, bryter någon mot den ska det polisanmälas.

Men när du går ut och säger att en person är farlig för kvinnor för att han är en våldtäktsman samtidigt som inlägg som du själv publicerar får kommentarer om att dina kvinnliga kritiker borde våldtas, blir det inte lite dubbelt då?

– De kommentarerna har jag ju inte sett, men om de finns är de vidriga. Jag hoppas att om det är hot och sådant så borde det polisanmälas. Man kan även anmäla på Facebook, det verkar de här personerna vara bra på.

Måste ta ansvar

Myra Åhbeck Öhrman understryker att hon själv är verksam som opinionbildare på internet och anser att Joakim Lamotte ska få ha en plattform, men tycker att man måste ta ansvar. Något som kan komma att aktualiseras när administratören i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige åtalas för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, då han inte tagit bort kommentarer som kan utgöra hets mot folkgrupp.

– I Lamottes fall är det ju plattformens ansvar, så länge det inte övergår i lagbrott. Det här är något som kan aktualiseras i och med domen mot administratören i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige. Har man ett såhär stort kommentarsfält, så måste man kunna utkräva någon typ av ansvar.

Facebook skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Om innehållet visas bryta mot våra gemenskapsregler tar vi bort det. Vi kan identifiera innehåll som bryter mot våra regler på olika sätt, exempelvis genom de rapporter vi får från våra användare eller automation.”

Såhär säger Pressombudsmannen om hur man får publicera sig på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.