I klippet ger journalisten och faktagranskaren Åsa Larsson sina bästa tips om hur man kan tänka innan man delar information på sociala medier. Foto: Joakim Hallgrim Rückert, EBU

Källkritiksexperten: Tänk på detta innan du delar krigsbilder

Uppdaterad
Publicerad

Vid sidan av den väpnade konflikten pågår ett desinformationskrig. Just nu cirkulerar mängder av bilder och filmer på sociala medier. Många är manipulerade, hur ska vi veta vilka? SVT frågade källkritiksexperten Åsa Larsson om tips.

Just nu sprids stora mängder information om kriget i Ukraina på sociala medier. Ett klipp som har fått stor spridning på både Twitter och Tiktok är vad som uppges vara ryska fallskärmsjägare just innan de stormar Kievs flygplats. Vid närmare granskning har det konstaterats att det inte stämmer. Klippet är daterat ett flertal dagar tidigare än invasionen av Ukraina.

För att själv som sociala medie-användare avgöra om det som sägs och visas i klippet är sant rekommenderar journalisten och faktagranskaren Åsa Larsson att söka på så kallade nyckelord. Nyckelord baseras på vad man ser i klippet, bilden eller textinnehållet och vad som påstås om det. I fallet av fallskärmsjägarna skulle dessa kunna vara exempelvis kunna vara: ”Russian paratroopers” ”assault” ”kiev” ”airport”. Lägger man dessutom till ”fact check”, faktakoll, kan man se om tidigare faktagranskningar gjorts, enligt Larsson.

Kriget i Ukraina

– På det här sättet kan man hitta flera källor kring påståendet och man får tillgång till arbete som gjorts av de som arbetar med att granska fakta,säger hon.

I klippet ger journalisten och faktagranskaren Åsa Larsson sina bästa tips om hur man kan tänka innan man delar information på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet