President Zelenskyj meddelade förra veckan att två kinesiska medborgare som stridit för Ryssland tagits till fånga av den ukrainska militären i Donetskregionen.
Under en pressträff i Ukraina fick de två krigsfångarna, som är 27 och 35 år gamla, berätta hur de hamnade i Ukraina och den ryska armén.
Lockades av pengarna
De hävdar att de reste till Ryssland på egen hand och att rekryteringen till den ryska armén sker via sociala medier, ofta av personer med utländsk härkomst. Pengarna var en stor lockelse för dem.
– Jag hade ett vanligt jobb i Kina. En fin familj med fru, barn och föräldrar. Men på grund av covid förlorade jag jobbet och försökte hitta ett nytt jobb, vilket som helst, säger en av fångarna.
Efter att ha skrivit kontrakt fick de utbildning och skickades till fronten, Men de stred bara några dagar innan de blev tillfångatagna av ukrainarna.
– Vi hoppas att vi blir utlämnade till Ryssland och att vi sen får komma hem till Kina, säger en av fångarna.
Faktaruta:
Krigsfångar är ett begrepp som slås fast i Genèvekonventionen från 1949. Där finns också bestämmelser för hur de ska behandlas.
Krigsfångar skyddas av folkrätten och får till exempel inte torteras, förnedras eller utsättas för allmänhetens nyfikenhet, såsom att få sin identitet röjd. Av den anledningen har SVT valt att anonymisera de två personerna i rapporteringen.