I början av veckan utfärdade Stockholms stad förbud mot två klubbar i Stockholm. Sedan restriktionerna lättades i somras har det inte varit helt enkelt att avgöra vad som gäller.
En av klubbarna har efter en inspektion den 3 augusti fått höra att man måste ”säkerställa att dansande gäster inom ett sällskap ska kunna hålla ett avstånd till andra sällskap på dansgolvet på minst en meter”.
Efter nästa inspektion i mitten av augusti står i stället att dans inte överhuvudtaget får förekomma.
Måste sitta
Monika Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen säger att det tidigare har varit svårt att tolka Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Där står:
”När konserter, idrottsevenemang och liknande verksamheter anordnas på eller invid ett serveringsställe, ska den som driver serveringsstället organisera verksamheten så att besökare sitter ned.”
– Otydligheten har legat i om bestämmelsen omfattar dans eller inte, säger hon.
Sedan dess har Folkhälsomyndigheten valt att tydliggöra vad som gäller. På hemsidan med att ”det inte är tillåtet att anordna dans på serveringsställen” och att reglerna om att besökare måste sitta ner fortfarande gäller.
– Har man ett serveringsställe, som det ofta är när man har nattklubb, då ska man sitta ner. Då är det ju svårt att dansa. Problemet är ju inte om någon gungar i takt till musiken, utan att det blivit trängsel, säger Sara Byfors enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
”Tydligt”
I Göteborg och Malmö har man dock inte upplevt några problem med direktiven och inga serveringsställen har behövt stänga under sommaren.
– När det gäller serveringsställen tycker vi att vägledningen är tydlig. Det är inte tillåtet att stå och dricka, det finns också tydligt beskrivet i vägledning om det här med avstånd om trängsel och risken för trängsel, säger Angelica Winter, avdelningchef miljöförvaltningen i Göteborg.
I Malmö har man inte upplevt otydligheter och heller inte stött på någon dans under sommarens kvällar och nätter.
– Vi har varit på inspektioner på nätterna och inte stött på det under våra inspektioner, säger Simon Alskans, tillförordnad enhetschef, miljö och hälsoskydd i Malmö.