Ricard Estay visar sina egna och sin pappas bilder på Verkstad konsthall i Norrköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ricard Estay berätta om relationen till sin pappa och utställningen med deras bilder. Foto: Andreas Idén

Far och son i fotografisk dialog om militärkuppen i Chile

Publicerad

Det är 50 år sedan general Augusto Pinochet tog makten i Chile. Svensk-chilenska fotografen Ricard Estay bildsätter berättelsen om honom själv, hans pappa, flykten och längtan.

– Jag var inte ens född då men i och med dessa jubileumsdagar så får man någon form av fantomsmärtor, säger Ricard Estay

Det brukar heta att samtiden bäst förklaras av dåtiden, en konst som Ricard Estay och hans bortgångne fader José Estay tampats med.

Ett abrupt slut på en stark framtidstro tvingade José och tusentals av hans landsmän på flykt till bokstavligen andra sidan jorden.

– Min pappa var en av dem som fastnade i ett sorts limbo mellan 70-talets Latinamerika och det 70-tals Sverige som välkomnade honom, säger Ricard Estay.

Fotoutställningen ”I solidaritet med det förflutna”, som visas på Verkstad konsthall i Norrköping, är en berättelse om konstnärlig närhet mellan far och son som konsekvens av en smärtande längtan till vad som kunde blivit.

Pappa Josés fotoarkiv förmedlar en kontext i vemod som kommenteras med bilder av sonen Ricard och tillsammans bryter ner en ouppklarad historia. En resa genom politisk nostalgi, migration och förort.

– Minnesdagarna påminner oss om att vi inte är ensamma och att det fortfarande finns ett samröre och ett behov om att lyfta fram det vi känner och gått igenom, säger Ricard Estay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.