Musikaliska kvarteret är Sveriges första konserthus och har huserat storheter som Birgit Nilsson och Hugo Alfvén. Det byggdes 1877 som en storsatsning av Musikaliska Akademin med musikhögskola och bibliotek.
I december aviserade Statens fastighetsverk som äger huset en hyreshöjning på ca 60 procent för sin hyresgäst Blåsarsymfonikerna. En höjning som Blåsarsymfonikerna motsatt sig med anledning av husets bristande skick.
Utdragen tvist
Under våren har förhandlingar och protester om hyreshöjningen pågått, bland annat genom ett upprop som skrevs på av närmare 27 000 personer.
Men efter strandade förhandlingar återvänder nu orkestern till sina tidigare men nyrenoverade lokaler i Dieselverkstaden i Sickla, i Nacka.
– Vi hade en vision av Musikaliska kvarteret som krävde insatser och underhåll som Statens fastighetsverk avbröt. Men här får vi lokaler som är ändamålseniga och toppmoderna, säger Elin Norquist, vd för Blåsarsymfonikerna.
Oviss framtid för huset
Utöver Blåsarsymfonikerna huserar även musikkollektivet Blinda Tigern, operatören Musikaliska kvarteret och folkmusikscenen Stallet – världens musik i lokalerna på Nybrokajen.
Efter beskedet om Blåsarsymfonikerna utflytt står Stallet nu utan lokal.
Trots det hoppas Peter Bothén, verksamhetsledare på Stallet – Världens musik, på en framtida lösning.
– Vi har ett möte med fastighetsverket nu på måndag och vi hoppas att vi kan hitta en framkomlig väg att få bo kvar här, säger han.
I ett mejl till Kulturnyheterna skriver SFV att det pågår diskussioner men att det i nuläget är för tidigt att säga vad som kommer att hända med verksamheten i huset.
I klippet hör du mer om Blåsarsymfonikernas flytt.