Filmfestivalen i Cannes 2017 är den 70:e i ordningen. Foto: AFP

Här är alla filmer som tävlar om Guldpalmen i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlund tävlar om Guldpalmen i Cannes i år. Bara det är stort. Skulle hans film ”The Square” dessutom gå och vinna blir det än större. Genom historien har endast fyra svenska filmer rott iland priset. Alf Sjöberg vann för ”Hets” 1946 (då vann för övrigt alla filmer i tävlan) och ”Fröken Julie”1951 och Bille August för ”Pelle Erövraren” 1988 och ”Den goda viljan” 1992.

Vinner Ruben Östlund blir han alltså den andra svenska regissören i historien som får en Guldpalm.

Kulturnyheternas har gått igenom startfältet och låtit vår filmkritiker Fredrik Sahlin nosa fram Östlunds fem främsta konkurrenter. Läs om dem här.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Totalt har 19 filmer har chansen på Guldpalmen 2017. Nedan följer en kort introduktion av alla regissörer och filmer i huvudtävlan på den 70:e upplagan av världens mest glamorösa filmfest.

Ruben Östlund The Square

”The Square” är Östlunds första film på engelska och på rollistan återfinns flera kända internationella skådespelare. Bland dem Dominic West (känd från tv-serierna ”The Wire” och ”The Affair”) och Elisabeth Moss (”Mad men” och ”Top of the lake”). Moss spelar tillsammans med danska Claes Bang huvudrollerna i filmen som utspelar sig i på ett konstmuseum i USA och kretsar kring ett installationsverk.

Ruben Östlund har visat sina senaste tre filmer i Cannes: ”De ofrivilliga”, ”Play” och ”Turist”. I år är han för första gången med i huvudtävlan och har alltså chansen på en Guldpalm.

Ruben Östlund i Cannes när han visade filmen Turist på filmfestivalen 2014. Foto: TT

Andrej Zvjagintsev: ”Loveless”

Att Guldpalmen ska hamna i rysk ägo den 28 maj är ingen högoddsare. Andrej Zvjagintsev gjorde stor succé med ”Leviatan” 2014 och prisades för bästa manus i Cannes och knep sen även en Oscarsnominering för bästa icke engelskspråkig film. ”Loveless” som tävlar om årets Guldpalm handlar om ett ryskt par som ligger i skilsmässa. Men när deras 12-åriga son försvinner efter att ha bevittnat ett av deras fruktansvärda bråk måste de samarbeta för att hitta honom.

Sofia Coppola: ”The Beguilted”

Endast en kvinna har genom historien belönats med en Guldpalm: Jane Campion för Pianot 1993. Kanske kan Sofia Coppola dubbla antalet kvinnliga vinnare med sin film ”The Beguilted” utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget och handlar om en sårad unionssoldat (Colin Farrell) som hamnar på en flickskola i den amerikanska södern. Flera Hollywoodstjärnor finns på rollistan, bland dem Nicole Kidman och Kirsten Dunst.

Sofia Coppolas ”The Beguiled” utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Foto: Skärmdump trailer

Ben och Josh Safdie: ”Good time”.

De amerikanska independent-bröderna Ben och Josh Safdie har tidigare haft filmer med i Cannes. Både 2008 och 2009 visades deras verk i sidosektionen Directors Fortnight. I år är de med i huvudtävlan med ”Good time”. Ett kriminaldrama om en bankrånare. I rollerna den gamla Twilight-vampyren Robert Patinson, Jennifer Jason Leigh och Barkhad Abdi.

Lynne Ramsey: ”You were never really here”

Skotska regissören Lynne Ramsey har haft många filmer i Cannes även hon. Både debuten ”Ratcatcher” 1999 och ”Morvern Callar” 2002. Sist det begav sig var 2011 då hennes kritikerrosade ”We need to talk about Kevin” var med i huvudsektionen. Nu är det dags igen: ”You were never really here” är ett drama om en före detta amerikansk soldat som försöker rädda en ung tjej från en sexhandelshärva. Allt går dock fruktansvärt fel. Krigsveteranen spelas av Joaquin Phoenix.

François Ozon: ”L’amant double” (”The Double lover”).

Fransosen François Ozon, känd för sin höga produktivitet, att aldrig göra en ointressant film och fria sin fria syn på sex och samlevnad, tävlar om Guldpalmen för inte mindre än tredje gången. 2003 var han där med ”Swimmingpool” och 2013 med ”Isabelle”. Och kanske blir det tredje gången gillt för Ozon med ”L’amant double” (”The Double lover”). En thriller om Chloé som blir förälskad i sin psykoanalytiker Paul. Den senare har dock inte varit helt ärlig med sin bakgrund. Efter att ha sett en gastkramande trailer utan undertexter och inte förstå mer franska än att je veux un petit voiture så är jag mycket förväntansfull!

Fredrik Sahlin gav Ozons förra film Frantz (fortfarande bioaktuell i Sverige) en femma i betyg. Läs mer här: ”En estetisk, dramaturgisk och humanistisk triumf”

Ozon är som sagt produktiv. Hans förra film ”Frantz” gick nyligen upp på bio i Sverige, och den fick högsta betyg av Kulturnyheternas filmkritiker. Foto: SF

Kornel Mundrczi: ”Jupiter’s moon”

Ungraren Kornel Mundrczi är ytterligare en veteran i Cannes. Det är andra gången han tävlar om Guldpalmen, men räknar man med alla filmer han haft med i sidosektionerna är detta sjunde gången på Croisetten. ”Jupiter’s moon” handlar om Aryan, en ung kille på flykt, som skjuts när han försöker korsa gränsen. I flyktinglägret där han sen hamnar, skadad och rädd, upptäcker han att han kan levitera.

Sergei Loznitsa ”A gentle creature”

Ukrainska Sergei Loznitsas ”A gentle creature” är inspirerad av Dostojevskijs novell där en kvinna får tillbaka ett paket hon skickat till sin fängslade man. Chockad och förvirrad beger hon sig på den långa resan till fängelset för att ta reda på vad som hänt. Loznitsa hr tidigare gjort flera uppmärksammade dokumentärer. Bland annat ”Majdan”, som visades på festivalen 2014.

Yorgos Lanthimos: ”The killing of a sacret deer”.

Yorgos Lanthimos är tillbaka i Cannes och tävlar med ”The killing of a sacret deer”. Den grekiska regissören som slog igenom med den surrealistiskt äckliga ”Dogtooth” 2009. Filmen – där två föräldrar, framförallt pappan, håller sina barn fångar i hemmet för att de beskydda dem från verkligheten – prisades i Un certain regard-sektionen och nominerades till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Lanthimos tävlade även i Cannes med den helflippade filmen ”The Lobster”, där partnersökande människor på en lyxig resort förvandlades till djur om de inte fann kärleken. Nya filmen, med Colin Farrell och Nicole Kidman i huvudrollerna, är en psykologisk thriller-skräckis där en kirurg fattar tycke för en elak tonårspojke.

Naomi Kawase ”Radiance”

Cannes-festivalen är lite som en rik mecenat som följer olika filmregissörers konstnärskap och stöttar dem. Men istället för att köpa deras verk visar man upp dem på festivalen. Japanska Naomi Kawase är en av Cannes särskilda gunstlingar. Hon prisades för bästa regi i Cannes 1997 – blott 17 år gammal för långfilmsdebuten ”Suzako” och har senare gjort filmer som ”Still the water” och ”Under körbärsträden”. I år är hon en av tre kvinnliga regissörer som har chans på Guldpalmen. Hennes film ”Radiance” handlar om en manusförfattare som möter en fotograf som håller på att bli blind.

Naomi Kawases ”Radiant” är en stark kandidat till Guldpalmen. Foto: Skärmdump trailer

Hong Sang-Soo ”The day after”

Koreanska regissören Hong Sang-Soo har mest Cannes-erfarenhet av alla de tävlande i årets Guldpalmsstartfält. Han tävlar om priset för fjärde gången och ”The day after” är hans åttonde film att visas på festivalen. Hans ganska nippriga ”Hahaha” vann i Un certain regard-sektionen 2010. Värt att notera är att har ytterligare en film med på festivalen: ”Claire’s Camera” med Isabelle Hubert i huvudrollen visas utom tävlan. Handlingen i både den och i ”The day after” har hemlighållits framgångsrikt.

Michel Hazavanicius: ”Le redoubtable”

Michel Hazavanicius, mest känd för ”The artist” som kammade hem en hel hoper Oscarsstatyetter på galan 2012. Den var även med i Guldpalmsracet året innan och fransosen Hazavanicius tävlade även i Cannes 2015 med ”The Search”. Nya ”Le redoubtable” handlar om den franska Nya-vågen-regissören Jean Luc Godard och hans äktenskap med skådespelaren och författaren Anne Wiazemsky.

Todd Haynes: ”Wonderstruck”

Den amerikanska independentent regissören Todd Haynes har blivit så stor att man inte riktigt kan kalla honom independent längre. Senast gjorde han tokhyllade Carol som både tävlade i Cannes och fick sex Oscarsnomineringar. Han har också gjort det sorgliga dramat ”Far from heaven” (2002) om förbjuden kärlek mellan en vit kvinna och en svart man i 50-talets USA och Bob Dylan-filmen ”I’m not there” (2007). ”Wonderstruck” som han tävlar med i år utspelar sig både 1927 och 1977 och i rollerna syns bland andra Julianne Moore och Michelle Williams.

Michael Haneke: ”Happy End”

Österrikes största regissör Michael Haneke har gjort firade filmer som ”Funny Games”, ”Det vita bandet” och ”Amour”, de två senaste belönades med Guldpalmen. Endast nio regissörer har fått Guldpalmen två gånger. Ingen har fått tre. Kanske blir Haneke försten dit med ”Happy end”. En film som utspelar sig i Calais och handlar om hur en fransk familj påverkas av den Europeiska flyktingkrisen.

Michael Haneke är en av Fredrik Sahlins favorioiter till Guldpalmen. Vinner han den blir han ensam regissör med tre stycken. Sahlins andra favoriter är Naomi Kawase, Yorgos Lanthimos, Andrej Zvjagintsev och Todd Haynes. Foto: AP / TT

Jacques Doillon: ”Rodin”

Jacques Doillons ”Rodin” är en biopic om den franska mästerskulptören August Rodein. Doillon har även han en grann Cannes-renommé. Redan 1979  nominerades han till Guldpalmen för ” La Drôlesse”, i vilken en ung man kidnappar en flicka och håller henne fången på föräldrarnas vind. Han har jobbat med skådespelare som Charlotte Gainsbourg och Juliette Binoche i början av deras karriärer och även varit gift med den förstnämndas mamma: skådespelaren och artisten Jane Birkin.

Robin Campillo: ”120 battements par minute”.

Marockofödda franska regissören Robin Campillo tävlar om Guldpalmen för första gången med ”120 battements par minute”. Han har tidigare gjort kritikerrosade filmer som ”Eastern Boys” och skrivit manus till Guldpalmsvinnaren ”Mellan väggarna”. Ny filmen utspelar sig i Paris på tidigt 90-tal och handlar om kampen mot AIDS. Nathan är en nykomling i Act-Up-organisationen som kämpar för att folk ska få upp ögonen för vad sjukdomen faktiskt innebär. Hans liv förändras när han träffar den mer radikala Sean.

Bong Joon-Ho: ”Okja”

Sydkorea har två regissörer i huvudtävlan.  Monstermästaren Bong Joon-Ho (”The Host”, ”Snowpiercer”, ”Tokyo”)” har tävlat i sidosektionen Un certain regard tidigare men med ”Okja” har han nu chans på Guldpalmen. Filmens handling låter både knäpp och fantastisk: Mija, en ung tjej riskerar allt för att hindra ett multinationellt företag för att kidnappa hennes bästa kompis, ett jättestort djur som heter Okja. Vad som också är intressant att nämna är att filmen distribueras av Netflix, det är första året strömningsjätten fått en film till Cannes.

Noah Baumbach: ”The Meyerowitz stories”

Det är även första året Netflix fått två filmer till Cannes. Noah Baumbachs ”The Meyerowitz stories” är den andra och med honom räknar vi in ytterligare en erkänd amerikansk indie-regissör i huvudtävlan. Han slog igenom stort 2005 med skilsmässodramat ”The squid and the whale” och har gjort fina ”Margot at the wedding” och minst lika fina ”Frances Ha” för att nämna några.

”The Meyerowitz stories” är något så ovanligt i Cannes-sammanhang som en Netflix-film och en Adam Sandler film. Det är även en Dustin Hoffman-film. Men det är inte särskilt konstigt. Foto: Stillbild ur ”The Meyerowitz stories”

The Meyerowitz stories” är inte bara ovanlig i Cannes för att det är en Netflix-film, det är också en Adam Sandler-film: en Hollywoodstjärna vars filmer inte brukar få cineasternas mungipor att skjuta i höjden. Men frågar du undertecknad finns det hopp. Happy Gilmore är fortfarande rolig att titta på ibland och Sandler visade mer lågmälda kvaliteteter i Paul Thomas Anderson ”Punch drunk love” 2002. Med sig i ”The Meyerowitz stories” har han också Helen Mirren och Ben Stiller. Den sistnämnda är en återkommande skådespelare Baumbachs senare verk. Nya filmen handlar om ett vuxet syskonpar och deras relation till en åldrande pappa.

Fathih Akin: ”In the fade

Tävlar om Guldpalmen gör också tysk-turkiska Fathih Akin med ”In the fade”. Akin har tidigare gjort rosade ”Mot väggen” och ”Vid himlens Utkant”. Den sista tävlade om guldpalmen i Cannes 2007 och Akin prisades för bästa manus. I ”In the fade” spelar Tysk-amerikanska skådespelaren Diane Krueger huvudrollen, hennes första på modersmålet tyska. Som med många andra filmer i startfältet är inte så mycket känt ännu om handlingen. Det vi vet är att en stor bomb exploderar i Hamburg och att en kvinna efteråt ska hämnas sin mördade familj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet