Filmen Barns skådespelare Thorbjørn Harr och Henriette Steenstrup från vänster i bild tillsammans med regissören Dag Johan Haugerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Filmen Barn årets bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival

Publicerad

Under lördagen delades priserna ut på Göteborgs filmfestival och den bästa nordiska filmen gick till norska Barn med en prissumma på en miljon svenska kronor.

Prissumman gör det till världens största filmpris. Och filmen Barn, regisserad av Dag Johan Haugerud, vann med motiveringen:

”Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärldens perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet.”

Bästa skådespelare

Filmen Barn kammade också hem pris i kategorin bästa skådespelare.

Henriette Steenstrup vann för sin roll som Liv. Juryn skriver i motiveringen att de haft en lång och intensiv diskussion och landade i att Henriette Steenstrup är: ”en skådespelerska vars återhållsamma och intelligenta tolkning imponerade”.

Årets kritikerpris

Kritikerpriset, Fipresci-priset, gick till Henrik Schyffert för filmen Spring Uje spring, där juryns motivering lyder:

”På ett subtilt sätt avslöjar den individens inre kamp och hans rädsla för det som komma skall. Filmen skapar empati utan att bli överdrivet sentimental och introducerar en spännande ny röst för samtida skandinavisk film.”

Fakta: Vinnare på Göteborgs filmfestival 2020

Bästa nordiska film: Barn

Bästa skådespelare: Henriette Steenstrup

Fipresci-priset: Henrik Schyffert och filmen Spring Uje spring

Sven Nykvist-priset: Marius Matzow Gulbrandsen för filmfotot i Disco

Årets publikpris: Spring Uje spring

Bästa nordiska dokumentär: Jussi Rastas och Jenni Kivistö för filmen Colombia in My Arms

Bästa debut: Workforce av David Zonana

Bästa internationella film: And the Birds Rained Down

Källa: Göteborgs filmfestival

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.