Filmklippare erkänns som upphovspersoner

Uppdaterad
Publicerad

Filmklippare erkänns numera som upphovspersoner enligt ett nytt avtal tecknat av fackförbundet Scen & film med Medieföretagen.

Den nya förändringen i avtalet innebär att titeln ”huvudklippare” blir en royaltyberättigad yrkestitel. Det betyder att de filmklippare som har ett övergripande ansvar för en tv-serie eller films klippning får rätt till  upphovsrättslig ersättning.

– Det är en stor framgång att huvudklipparna äntligen erkänns som upphovspersoner och därmed får del av de upphovsrättsliga ersättningarna. Det har varit en lång kamp och tuffa förhandlingar som äntligen nått resultat, säger Simon Norrthon, förbundsordförande i Scen & Film i ett pressmeddelande.

700 – 900 timmars arbete

Fredrik Morheden, ordförande i Sveriges Filmklippare, har klippt bland annat ”En man som heter Ove” och den kommande ”Ronja Rövardotter”-filmen. Han säger att den royaltyberättigad yrkestiteln är ett erkännande.

– Man får en konstnärlig uppskattning för det arbete man lägger ner. På en långfilm är det inte sällan mellan 700 och 900 timmar. Så kommer man få lite ersättning också, det är inga stora pengar, men det är ett yrkesmässigt erkännande, säger han.

Avtalet gäller i två år framåt, till 31 maj 2025.

Det nya kollektivavtalet höjer även lönerna med 4 procent det första året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.