2018 tilldelades Stig Björkman hedersguldbagge för sin gärning. Foto: Pontus Lundahl / TT

Regissören Stig Björkmans coronakarantän blir film

Uppdaterad
Publicerad

Före pandemin reste regissören och filmkritikern Stig Björkman jorden runt och intervjuade några av filmvärldens stora namn. I Stina Gardells Corona Film Club skildras hans karantän, ensamheten och zoomsamtalen med de välkända filmvännerna.

För den 82-årige Stig Björkman blev pandemin ett nytt kapitel. Istället för att ses på filmfestivaler fick han isolerad i sitt hem föra zoom-samtal med sina välkända filmvänner Isabella Rosellini, Olivier Assayas, Alicia Vikander, och Vicky Krieps.

– Stina fick den här idén om att göra en film om en äldre person som sitter instängd i sin lägenhet och har filmen som sitt fönster ut mot världen. Jag var lite tveksam först kanske, men jag kände bara okej, det får väl bli vad det blir, berättar Stig Björkman.

Skrivit en bok

Stig Björkman är trots sin karantän dubbelaktuell med både Corona Film Club och essäsamlingen Uppenbarelseboken – 203 texter om film. Boken består av essäer om alltifrån bröderna Lumière till Chloé Zhao och Céline Sciamma.

– Det har varit lite av en räddning, dels att skriva den här boken som har gått till som så att jag har tagit fram en film, tittat på den och skrivit om den i kanske två dagar och sedan har jag tagit nästa. Till slut har det blivit en tjock-bok på 800 sidor som nu går i tryck, säger Björkman.

Uppenbarelseboken kommer ut på POV BOOKS den 24 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.