Filmrecension: Mulan – en legend överskuggad av verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Disney har kritiserats för Mulan redan innan premiären – dels av politiska skäl, men även för att man lät filmen få direktpremiär på strömningstjänster istället för på bio. Nu når filmen den svenska publiken och Kulturnyheternas kritiker Caroline Hainer har tittat.

Frågan om nyversionen av Mulan är bra har överskuggats av politiska kontroverser. Sedan trailern släpptes för ett år sedan har vissa grupper manat till bojkott. Bakgrunden är att huvudrollsinnehavaren Yifei Liu uttryckt sitt stöd för Hongkongpolisens brutalitet mot demokratiaktivister.

Kritiker har också upprörts över att delar av filmen spelats in i Xinjiang där brott mot mänskligheten observerats med omskolningsläger för den muslimska minoritetsgruppen uighurer. I eftertexterna tackas statliga byråer i regionen vilket manat till bojkott.

Filmrecension

Legenden om Hua Mulan är välkänd i Kina. Hon levde under 380-talet i en tid då en dotters högsta ära var att gifta sig. Men Mulan är inte giftasmaterial, vilket filmen visar. Med sin fallenhet för krigskonst har hon ett högre kall. När kejsaren är hotad, därmed också nationen, kallas alla söner till militären. Mulans pappa har inga söner så han anmäler sig själv – till stor genans. Mulan tar så värvning i hans ställe, utklädd till man.

Mulan följer Disneys nya tradition att göra spelfilm med CGI av sina tecknade klassiker. Hittills inte med särskilt lyckat resultat. Det krävs en hyperrealitet eller någonting extra för att överglänsa den tecknade filmen i sin fantasifullhet. Det närmaste man kommer en wow-känsla här är (alldeles för) långa klipp med snygga hopp, finter och svärdsdans. Trots stora krigsscener syns knappt en droppe blod, som en trevlig gest mot de yngre tittarna.

Musikalfilmen Mulan var unik när den kom 1998: Mulan var den första kvinnliga hjältinnan som i slutändan inte gifter sig med prinsen. Hon var ingen prinsessa utan krigare, en person med integritet och egen vilja. Spelversionen skiljer sig inte på den punkten, skådespelerskan Liu Yifei är lika bedårande som respektingivande.

Betydligt mer fokus läggs på parallellen mellan henne och Xianniang, en kvinna med magiska krafter. Båda är utbölingar, kvinnor i en manlig sfär. Båda utklädda för att passa in, båda i kamp, pressade att prestera tio gånger bättre än männen för att över huvud taget bli tagna på allvar.

Men Disneys val att betona kvinnorollen på det här viset sker på bekostnad av den sexuella tvetydigheten från tidigare. Snygga Honghui verkar intresserad av Mulan – gör det honom bisexuell? Kvarstår förälskelsen även efter Mulans genusavslöjande? Ingen vet för all sexuell spänning är utsuddad. Synd.

Så frågan kvarstår: är Mulan en bra film? Svaret är nja. Ska den bojkottas? Det är upp till var och en. I synnerhet nu när den inte ens går upp på bio utan direkt till streaming.

Mulan

Betyg: 3

Premiär 4 december på Disney+

Med: Yifeu Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Jason Scott Lee, Jet Li mfl.

Regi: Niki Caro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecension

Mer i ämnet