Flera gäster nobbar Akademiens högtidssammankomst. Foto: Jessica Gow & Henrik Montgomery/TT/Tomas Oneborg/SvD

Fler gäster nobbar Akademiens högtidssammankomst

Uppdaterad
Publicerad

Richard Herold, förlagschef på Natur och kultur, nobbar den i vanliga fall ansedda tillställningen för att han inte känner förtroende för institutionen. Gustav Fridolin (MP) har ”inte haft lust” att gå varken i år eller förra året. Och författaren Johannes Anyuru kan ha fått en inbjudan, men i sådana fall har han knappt registrerat det.

“Jag tycker inte att Akademien befinner sig på en plats där det känns aktuellt för mig att delta, mycket arbete kvarstår för att återskapa förtroende och relevans.” skriver Natur och kulturs förlagschef Richard Herold som annars brukar närvara vid tillställningen vid börshuset i Stockholm.

Uppskattad förmån att bjudas in?

Varje år avslutar Svenska Akademien arbetsåret med en offentlig så kallad högtidssammankomst, den enda av Akademiens veckovisa torsdagsmöten där utomstående bjuds in. I vanliga fall brukar en plats vid tillställningen vara eftertraktad. På institutionens hemsida står bland annat att:

Krisen i Svenska Akademien

”Bänkarna ute i salen är fyllda med förväntansfullt sorlande åskådare, alla i högtidsdräkt. Det är en uppskattad förmån att få en biljett till evenemanget. Salen har bara drygt 500 platser, och en del av dessa är reserverade för höga befattningshavare inom den offentliga förvaltningen och framstående företrädare för landets kulturliv.”

Men i år är intresset svalt. En del gäster har tackat nej i öppen protest, som ärkebiskop Antje Jackelén och författaren Agneta Pleijel.

”Ingen lust att gå”

Andra ser bara inte det förgyllda inbjudningskortet som ”en uppskattad förmån” längre. Kritikerrosade författaren Johannes Anyuru har i år fått ett av Svenska Akademiens större pris, det Doblougska priset på 200 000 kronor. Priset brukar också innebära en inbjudan till högtidssammankomsten. Men Anyuru verkar föga intresserad:

”Den kan ha kommit bort på ett eller annat sätt. Till och med blivit läst och bortglömd? Nått av barnen kan ha slängt den och så vidare. Jag vet helt ärligt inte.” skriver han till Kulturnyheterna.

Och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har heller ingen lust att delta:

”Som minister recenserar jag inte akademins arbete. Men som man och människa hade jag ingen lust att gå vare sig förra året eller i år.” skriver han till Kulturnyheterna.

Sedan tidigare är det också känt att flera personer i kungafamiljen, som traditionellt deltar, avstår i år. Därbland prins Carl Philip, prinsessan Sofia, Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill.

På en fråga från Aftonbladet om hovets begränsade närvaro utgör en diplomatisk markering mot Svenska Akademien svarar hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Så kan du ju tolka det, och den tolkningen har jag inget emot.

Även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten står över årets tillställning, precis som landshövdingen Sven-Erik Österberg och överbefälhavare Micael Bydén. Dessa uppger däremot inte något särskilt skäl till sin frånvaro.

Håller tal om det gångna året

Under högtidssammankomsten installeras nya ledamöter, litteraturvetaren Mats Malm, poeten Jila Mossaed och juristen Eric M. Runesson som håller varsitt tal. I vanliga fall ska talen handla om ledamoten vars stol man ersätter, och eftersom ledamöterna sitter på livstid brukar det röra sig om att minnas en nyligen bortgången ledamot. Men i år står 9 av arton stolar tomma till följd av avhopp. Därför får de nya ledamöterna tala om sig själva istället.

Dessutom håller ständiga sekreteraren Anders Olsson tal om det föregående året. Ett år som har kantats av interna konflikter, förtroendekris och inställt Nobelpris. Kulturnyheterna är på plats för att bevaka tillställningen, som börjar kl. 17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet