Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en del av P4-sändningen i klippet. Foto: Tobias Röstlund / TT

Flera anmälningar mot P4 – Henrik Brandão Jönsson tipsade om sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Henrik Brandão Jönsson kastades ut ur programmet Söndag i P4 efter att ha gett en lyssnare tips om att åka till Danmark och betala för sex. Nu har 13 anmälningar inkommit till Granskningsnämnden.

Brandão Jönsson var inbjuden som panelgäst med uppdraget att lösa lyssnares dilemman. En person hörde av sig och sökte råd kring hennes man som var dålig i sängen.

Efter att först ha föreslagit att paret tar hjälp av en sexolog, förslog Brandão Jönsson även att mannen kan resa till Danmark för att köpa sex av en prostituerad, för att få hjälp med sitt självförtroende.

Flera anmälningar

Programledaren Farah Abadi reagerade starkt på uttalandet och beslutade att kicka ut Brandão Jönsson ur studion. Detta har nu lyssnare reagerat på, visar 13 anmälningar som hittills kommit in till Granskningsnämnden.

”Man kan knappast anses vara opartisk media när man kastar ut oliktyckande gäster”, skriver en anmälare. En annan skriver:

”Jag, som lyssnare, vill ta del av public service-utbud med vetskapen att jag får höra olika sidor komma till tals”.

Arbetsgivaren Dagens Nyheter vill inte kommentera

Dagens Nyheter vill inte kommentera hur uttalandet kan påverka Brandão Jönssons arbete som korrespondent. Tidningens chefredaktör Peter Wolodarski skriver i ett mejl till SVT att han själv vill prata med Henrik Brandão Jönsson innan han kommenterar något vidare.

Brandão Jönsson har bett om ursäkt för tipset både på Facebook, där han också länkar till en krönika från i somras där han fördömer sexköp, och i ett inlägg på X:

”Jag försökte bidra för programmets bästa och skapa dynamik, men det blev helt fel. Jag tar avstånd från all form av sexköp.”

Söndag i P4 svarar

P4-programmets ansvarige utgivare, Marcus Léonarde, säger till SVT att anmälarna ”helt riktigt” vänt sig dit man ska om man anser att programmet inte levt upp till sändningstillståndet. Mer än så kommenterar han inte anklagelserna om bland annat partiskhet.

”Jag känner att det är viktigt att prata med dem som jobbade med gårdagens program innan eventuellt fler intervjuer görs. De är lediga nu efter helgarbetet.”, skriver Léonarde i ett mejl.

Så funkar anmälningar till granskningsnämnden

Vem som helst har rätt att anmäla program till Granskningsnämnden för radio och tv hos Mediemyndigheten.

Nämnden hanterar anmälningarna och tar därefter beslut om huruvida ärendet ska tas upp eller inte.

Om ett Granskningsnämnden beslutar att ett programföretag brutit mot innehållsreglerna ska programmet på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.