Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad fan är det du säger?” – hör hur det lät när Henrik Brandão Jönsson föreslog sexköp som lösning på ett relationsproblem i ”Söndag i P4”. Foto: Tobias Röstlund / TT

Henrik Brandão Jönsson tipsade om sexköp i radio – blev utslängd i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

När en radiolyssnare bad om relationsråd tipsade journalisten och författaren Henrik Brandão Jönsson om sexköp i Danmark.

Efter det blev han utkastad från direktsändningen i Sveriges Radio P4.

– Det funkade inte att fortsätta med panelen som vanligt, säger programledaren Farah Abadi, som tillsammans med gästen Jennie Walldén reagerade starkt på uttalandet.

Brandão Jönsson deltog tillsammans med kocken Jennie Walldén i en panel i "Söndag i P4" som gav lyssnare råd på olika dilemman. En kvinna beskrev hur hennes man var dålig i sängen och bad om råd.

Efter att först ha föreslagit att paret skulle gå till en sexolog gav Brandão Jönsson sedan rådet att mannen skulle åka till Köpenhamn och betala för sex.

– Så gör man i Brasilien, då får man lära sig, och i Spanien.

”Inget kontroversiellt att säga i Brasilien”

Både programledaren Farah Abadi och panelmedlemmen Jennie Walldén reagerade starkt på förslaget om sexköp, som är olagligt i Sverige.

– Vad fan är det du säger nu? sa Abadi.

– Nej, nej, nej, nej, sa Walldén.

– De här männen har dåligt självförtroende, de behöver hjälp. Det här är inget kontroversiellt att säga i Brasilien, men det är jättekontroversiellt i Sverige, sa Henrik Brandão Jönsson som själv bott i Brasilien i 25 år.

Farah Abadi konstaterade att det skulle bli svårt att fortsätta programmet tillsammans och bad honom att lämna panelen.

– Tack för mig, sa Brandão Jönsson och lämnade studion samtidigt som en låt startade i programmet.

Abadi: ”Märklig människosyn”

Redaktionen för Söndag i P4 skriver till SVT Nyheter att man tog tydligt avstånd från Brandão Jönssons uttalande.

”Beslutet att panelisten fick lämna, togs av redaktionen i stunden, som såg att det var bästa lösningen för att fortsätta programmet söndag i P4”.

– Jag tycker det är en märklig människosyn att tipsa en lyssnare att åka till Köpenhamn för att köpa sex. Det funkade inte att fortsätta med panelen som vanligt efter det, säger programledaren Farah Abadi efter programmet.

SVT söker Henrik Brandão Jönsson.

Hör hur det lät i direktsändningen av ”Söndag i P4” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.