Ett års utvecklingsarbete i stället för sju år, som det hade tagit enligt den gamla modellen.
När Försvarsmakten utvecklade teknik för svärmande drönare i det hemliga projektet GNADD togs snabbt stora kliv framåt i den tekniska utvecklingen.
Men projektet beskrivs som ett undantag som var möjligt tack vare eldsjälar och politiskt stöd för att kringgå omständliga regler och processer.
– Det har varit ganska få powerpoints, utan har varit mycket mer hands on, säger Andreas Ziegenfeldt, arméns utvecklingschef.
Finns flera problem
I en rapport där Försvarsmakten beskriver projektet, som skickats till bland annat regeringen, konstaterar försvaret att det finns flera hinder och flaskhalsar för att snabbt kunna köpa in och utveckla försvarsmateriel.
• Det saknas system för skyddad kommunikation mellan myndigheterna vilket försvårar samarbete.
• Nuvarande upphandlingsmodell är ”inte optimerad för att snabbt utveckla, anskaffa och implementera nya förmågor”.
• Dagens processer för att köpa in materiel ”är framför allt lämpad för stora materielsystem med långa ledtider”.
Inom försvaret finns en frustration över situationen:
– I dag har vi samma anskaffningsprocess nästan, oavsett om vi köper ett spett eller en ubåt. Men det är inte samma sak. Vi måste kunna köpa saker snabbt, säger Andreas Ziegenfeldt.
”Måste förändras”
Hans Liwång, professor på Försvarshögskolan, pekar på att ett närmare samarbete mellan tech-bolag och Försvarsmakten är nödvändigt.
– Det här måste förändras nu, och det snabbt nu när civila produkter, som drönare, får allt större betydelse på stridsfältet. Vi måste säkra kopplingen mellan den civila teknikutvecklingen och det militära etablissemanget.
Försvarsminister Pål Jonson delar bilden att det finns problem, men säger samtidigt att det tagits stora kliv för att förbättra situationen. Bland annat nämner han ett regeringsuppdrag till Vinnova för civil-militär innovation.
– Vi har till exempel gett Försvarets materielverk, FMV, i uppdrag att arbeta med innovationsupphandlingar, sen tycker jag också att det finns en insikt om att det finns förbättringspotential, och en stor vilja hos myndigheterna att bli snabbare när det kommer till upphandlingar.