Många av landets folkhögskolor har en ansträngd ekonomi, och flera har fått ställa in kurser och säga upp personal, enligt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation. Nu föreslår regeringen att folkhögskolorna ska tilldelas hundra miljoner extra årligen, från och med 2024.
– Vi vill se till att fler människor kan ställa om mitt i livet och att fler kan utbilda sig till jobb i välfärden, som undersköterska, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
”Stora sår att ta igen”
Mats Lundborg är rektor på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och han menar att stödet är bra, men inte tillräckligt.
– Det är tacksamt, vi behöver mer pengar. Men 100 miljoner är väldigt lite i sammanhanget. Det är stora sår att ta igen, säger Mats Lundborg.
Även Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, anser att det skulle behövas mer pengar till folkhögskolorna.
– Det är jättekul att regeringen ser att folkhögskolor är en viktig del av det svenska utbildningslandskapet, men samtidigt så är jag besviken att tillskottet är så pass begränsat, säger han.
Ekonomiskt svårt efter slopat pandemistöd
Under pandemin sköt den dåvarande regeringen in en halv miljard kronor till Folkbildningsrådet som portionerade ut stödet till både folkhögskolorna och studieförbund. Inför 2023 slopades pandemistödet och det gjorde att flera folkhögskolor fick det ekonomiskt svårt.
– Vi har sett att många folkhögskolor har det tufft ekonomiskt, och det är klart att vi i det här läget vill bygga ut utbildningen. Utbildning är viktigt och inte minst under lågkonjunktur, säger Mats Persson (L), utbildningsminister.