Taylor Hawkins blev 50 år. Foto: Amy Harris/TT

Foo Fighters trummis Taylor Hawkins död

Uppdaterad
Publicerad

Taylor Hawkins, sedan 1997 trummis i Foo Fighters, har avlidit, 50 år gammal.

”Hans musikaliska anda och smittsamma skratt kommer att leva vidare hos oss ​​alla för alltid,” skriver rockbandet.

Bandet skulle på fredagskvällen ha spelat på festivalen Estereo Picnic i Bogotá i Colombia, men Hawkins hittades innan dess livlös på sitt hotellrum, rapporterar lokala medier. Foo Fighters bekräftar dödsfallet på Twitter.

”Foo Fighters-familjen är förkrossad över den tragiska och alltför tidiga förlusten av vår älskade Taylor Hawkins. Hans musikaliska anda och smittsamma skratt kommer att leva vidare hos oss ​​alla för alltid,” skriver rockbandet.

Någon dödsorsak har inte offentliggjorts men dödsfallet utreds, säger polisen till El Tiempo.

Hawkins började spela trummor som tioåring, och rekryterades till Sass Jordans bluesrockband 1994, då han arbetade i en musikaffär. Det blev ett ödmjukt uppvaknande.

– Jag gick bokstavligen från att tro att jag var den bästa trummisen i världen till att upptäcka att jag inte var det, och inse att jag hade mycket jobb att göra. Man tappar mycket i självförtroende, men får ett bättre perspektiv, sade Hawkins i en intervju med Kerrang förra året.

Därefter blev han trummis för Alanis Morissette fram tills dess att Foo Fighters 1997 var en man kort. William Goldsmith hade lämnat bandet, man behövde någon vid trumsetet och Hawkins var bekant med frontmannen Dave Grohl sedan tidigare.

”En av rockvärldens främsta trummisar”

Konsertarrangören Live Nation beskriver på Twitter Taylor Hawkins som en av rockvärldens främsta trummisar. Men det var inte hans talang med pukor och cymbaler som var avgörande för att Grohl skulle välja honom till bandet – utan Hawkins personlighet.

– När jag träffade Taylor tog det två och en halv minut innan vi var bästa kompisar, har Grohl berättat i en intervju med NME i februari förra året.

För Taylor kom bytet från Alanis Morissette vid en lämplig tidpunkt, då det verkade som att hon musikaliskt skulle gå åt ett lugnare håll.

– Jag kommer ihåg att jag var hemma och tittade på ”Showgirls” med min flickvän när Dave ringde och bad mig gå med, beskrev Taylor för Kerrang.

Taylor Hawkins har en historik av drogproblem, och tog en heroinöverdos 2001, men hävdade att det blev en tankeställare och att han lugnat ner sig därefter och verkar i stället ha jagat rus på sin mountainbike.

Foo Fighters

Bildades 1994 i Seattle av Nirvanas tidigare trummis Dave Grohl.

Släppte sitt självbetitlade debutalbum 1995. Har därefter släppt ytterligare 10 album varav det senaste, ”Medicine at midnight”, kom i fjol.

Till några av Foo Fighters mest kända låtar hör ”Monkey wrench”, ”Everlong”, ”Best of you”, ”The pretender” och ”My hero”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.