Efter Folkhälsomyndigheten gick ut med nya rekommendationer kring barn och ungas skärmtid tidigare i höst har debatten kring ämnet varit het och mycket fokus har legat på skärmarnas negativa effekter.
Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2024” undersöker för första gången hur sociala medier påverkar användarnas mående, och visar både negativa och positiva effekter.
– Debatten har böljat fram och tillbaks hur sociala medier påverkar oss och vi ville ge både de positiva och negativa aspekterna med den här stora användningen, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
I årets rapport framgår att unga kvinnor är en grupp som påverkas särskilt mycket av nackdelarna med sociala medier. Det kan exempelvis handla om att man jämför sitt liv eller utseende med andra eller att man lägger för mycket tid på sociala medier.
Men det förs även fram många upplevda fördelar med sociala medier, som att de vidgar umgängeskretsen eller är ett smidigt sätt att få stöd och råd. 6 av 10 anser även att sociala medier underlättar kontakten med nära och kära.
– Jag tror att vi tar det lite för givet idag, enkelheten i att hålla kontakt med varandra. Vi glömmer bort att det är tack vare internet och sociala medier som det funkar, säger Måns Jonasson
– Jag använder sociala medier för att hålla kontakten med barn och barnbarn, det är väldigt trevligt, säger Jan Eklund, 89
Hör vad några äldre svenskar tycker om internet och sociala medier i videon.
Siffror från Svenskarna och internet 2024
- 100 procent i åldern 16–64 år använder internet
- Mer än hälften av de äldsta behöver hjälp med något på nätet
- 5 av 10 unga anser att sociala medier ger dem en större känsla av gemenskap.
- Det är fyra gånger vanligare bland kvinnor att känna sig mindre attraktiva på grund av sociala medier.
- Drygt 5 av 10 följer rikstäckande nyhetsmedier för samhällsnyheter på sociala medier.
- 20 procent i åldern 12–19 år har utsatts för näthat under år 2024.
- 9 av 10 svenskar tycker att polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet.
- 7 av 10 svenskar tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara tillåtet för att underlätta brottsbekämpning.
- 63% av svenskarna tror att deras mobiltelefoner tjuvlyssnar på dem.