SVT:s reporter Edvin Lundqvist, till höger två barn i barnvagn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FHM har kommit med nya skärmtidsrekommendationer för barn och unga. Vad gäller egentligen? Hör SVT:s reporter i videon. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, SVT Arkiv

Här är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kring barns skärmtid

Uppdaterad
Publicerad

Barn under två år ska helst inte ha någon skärmtid alls och tonåringar ska högst ha tre timmar skärmtid.

Det enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.

– Allt för länge har utvecklingen där smartphones tränger in i våra och våra barns liv fått fortgå, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Tidigare har rekommendationer för hur föräldrar om hur skärmtiden ska regleras saknats. Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer för barn och unga kring digitala medier.

Bland annat ska skärmar inte användas innan läggdags och mobiler ska lämnas utanför sovrummet under natten. Åldersgränser för sociala medier och spel ska följas.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Barn under två år ska helst inte använda skärmar

Rekommendationerna är olika för olika åldersgrupper och undantaget användning i skolan.

Barn som är yngre än två ska helst inte använda skärmar alls. Barn mellan två till fem år bör använda skärm i högst en timme per dygn. För barn mellan sex och tolv år är siffran en till två. Unga mellan 13 och 18 år ska inte använda det mer än tre timmar.

– Det är viktigt att digitala medier inte tränger undan annat i livet och med tanke på vad som ska rymmas på ett dygn för ett barn, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Även föräldrar behöver tänka över hur man använder digitala medier i närheten av sina barn. En rekommendation från myndigheten är att berätta om vad man gör på sin telefon när man använder den i närheten av barnet.

– Som förälder är man en förebild, säger Helena Frielingsdorf, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Forssmed (KD): ” Barnens hälsa betalar priset”

Forskning visar att en hög användning av digitala medier bland barn och unga kan leda till bland annat sömnsvårigheter, depressiva symptom och att man är missnöjd med sin kropp. Det enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten som presenterade tidigare i år.

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) har barn mellan nio till tolv år i dag i genomsnitt en skärmtid på fyra timmar per dag. För unga mellan 17 och 18 år är siffran uppe i drygt sju timmar per dag undantaget skolarbete.

– Det går inte att bortse från att utvecklingen kring digitala medier har påverkat samtidigt som användningar har ökat och användningen av sociala medier blivit tillgänglig i stort sett dygnet runt, säger Jakob Forssmed (KD).

Ministern säger även att man har underbeskyddat barn i den virtuella världen och att techbolagen behöver ta ett större ansvar för att säkra att deras produkter inte är hälsoskadliga.

– Barnens hälsa betalar priset för tech-bolagens vinster, säger han.

Psykologen Siri Helle om regeringens skärmtids-utspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologens om skärmtidsutredningen: ”Lite kontroversiellt” Foto: SVT

Det är rekommendationerna för barn och unga

Generella rekommendationer:

  • Skärmar ska inte användas innan läggdags och mobiler, surfplatta och liknande bör lämnas utanför sovrummet under natten.
  • Åldersgränser ska följas för till exempel sociala medier och spel.
  • Föräldrar rekommenderas aktivt styra vilket innehåll barn tar del av, och samtala om vad barnen gör på digitala medier samt komma överens om regler för skärmtid.
  • Föräldrar rekommenderas tänka på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.

Rekommendationer ålder för ålder:

Digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. Därför har myndigheten tagit fram tumregel ålder för ålder:

  • Barn under 2 år ska i möjligaste mån inte använda skärm.
  • Små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn.
  • Barn 6–12 år max 1–2 timmar.
  • Barn 13–18 år max 2–3 timmar.

Ovan är ett urval från rekommendationerna och är hämtade från Folkhälsomyndigheten. Rekommendationerna i sin helhet kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet