11-åriga ”Björn”, som egentligen heter något annat, har i flera år haft stora problem med utbrott som kan vara i flera timmar. I hans journal som SVT tagit del av framgår att ”pojken hotar med att slå, skada och döda sig själv och dem i hans omgivning”, när han blir arg.
Familjen har tagit emot hjälp från skolan, socialtjänsten och BUP i deras hemkommun.
Utbrotten eskalerade
Vid ett tillfälle i december lades ”Björn” in på vuxenpsykosavdelningen för att hindra honom från att ta livet av sig, vilket är dokumenterat i hans journal.
– Jag och sonen låg inne där i vårat rum. Nu var det relativt lugnt när vi var där, men han kändes jävligt felplacerad, säger ”Björns” pappa.
På vuxenpsykosavdelningen kan det till exempel finnas självmordsbenägna vuxna personer eller de som hör röster eller känner sig förföljda. Det är den avdelningen där vuxna får slutenvård.
Ovanligt liten slutenvård
Det skrivs in runt 50 barn per år inom slutenvården i länet. På BUP:s heldygnsvård i Gävle finns det två rum som ligger i anslutning till vuxenpsykosavdelningen. Barn vårdas inte tillsammans med vuxna och lokalerna är uppdelade. Men ”Björn” hamnade på vuxenavdelningen eftersom barnplatserna var fulla.
– Det är inte önskvärt att barn läggs in på vuxenavdelningen, säger Ann Frånberg, överläkare på BUP i Gävleborg.
Enligt Ann Frånberg finns få platser för barn inom slutenvården i länet, jämfört med andra regioner i landet.
– Vi ska inte bedriva heldygnsvård, vi ska använda resurserna så att vi kan bedriva så mycket önskvärd vård som möjligt. Det är en väldigt resursineffektiv vård med heldygnsvård, den kostar väldigt mycket och finns till för väldigt få personer, säger Ann Frånberg.
”Ojämlik vård”
Eftersom familjen känt att ”Björn” inte fått rätt hjälp i Gävleborg åkte de några dagar senare till Stockholm och deras BUP-akutmottagning.
SVT ställer frågan om vården är ojämlik till både överläkaren i Stockholm och överläkaren i Gävle.
– Det är klart att det blir ojämlikt, vi är större utifrån vårt befolkningsunderlag att bedriva en heldygnsvård där man kan komma utan remiss, så det är klart en fördel här i Stockholm, säger Jaana Lignell.
– Gävleborg har fokuserat mer på att arbeta med stegen innan man behöver slutenvård. Gävleborg har andra förutsättningar än vad Stockholm har vad gäller storlek och socioekonomiska förutsättningar, svarar Ann Frånberg.