happy och twin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ex-fångarna Happy och Twin är i Sverige för att prata om dokumentären ”Waiting for life” och kriminalvården i USA och Sverige: ”Det finns lösningar”, se mer i klippet. Foto: Andreas Idén/SVT

Före detta amerikanska livstidsfångar diskuterar gängkriminalitet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De två före detta gängmedlemmarna Twin och Happy satt över 30 år i San Quentin-fängelset i USA, dömda för grova våldsbrott. Nu är de i Sverige med dokumentären ”Waiting for life” – och för att samtala om kriminalvården i Sverige och USA.

Dokumentären ”Waiting for life” är gjord av filmregissören Staffan Julén, regissör och konstnärlig forskare vid Institutet för framtidsstudie, som följt Twin och Happy i tio år efter att de kom ut från San Quentin-fängelset.

Filmen skildrar vänskapsrelationen mellan Twin och Happy som växte fram under tiden i fängelset – och som blev avgörande för deras rehabilitering.

Deltar i samtal om gängvåld

Nu är de på turné i Sverige med filmen och deltar i samtal om sina erfarenheter från fängelsetiden.

Den senaste tiden har en våldsvåg drabbat Sverige, vilket lett till höjda röster om hårdare straff och sänkt straffålder. Syftet med panelsamtalen är därför att väcka debatt om kriminalvården i Sverige och att diskutera möjliga förbättringar.

Filmen visas även på institutioner runt om i landet, bland annat i Sveriges riksdag.

Happy var tidigare gängledare i stadsdelen Watts i Los Angeles och har sedan han kom ut ur fängelset jobbat med att motverka gängkriminalitet. Hör vad han anser att Sverige ska göra för att motverka gängvåld i klippet ovan.

Livsomvälvande teaterprojekt

En central del i Twin och Happys rehabilitering under fängelsetiden, som också skildras i filmen, var när de i slutet av 80-talen blev en del av ett teaterexperiment.

Den svenska regissören Jan Jönson satte upp Samuel Becketts ”I väntan på Godot” i fängelset och valde Happy och Twin till att spela huvudrollerna.

Till en början jobbade de motvilligt med pjäsen – men den skulle senare förändra deras liv. Hör varför i klippet nedan.

happy och twin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Twin och Happy om hur det var att spela teater som en del av rehabiliteringen i fängelset. Foto: Pressbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.