Ciaran Thapar arbetar som ungdomsstödjare i London och som skribent i bland annat The Guardian. Han har länge använt musik som ett verktyg för att nå fram till unga, oavsett om det är i skolor, fritidsgårdar eller ungdomsfängelser.
– I ett läge där många unga går igenom trauman dagligen så är musik ett sätt att få utlopp för sina erfarenheter. Resultatet kanske inte alltid är det som resten av samhället hade önskat, men det gör det inte mindre viktigt.
Ett sätt att kommunicera
Han jobbar framför allt med textanalys, där unga får läsa texter av rapartister för att få igång diskussioner om etik, samhällsstrukturer och språk. Det är också ett sätt att få unga pojkar att över huvud taget kommunicera med en vuxenvärld de ofta känner stor misstro till.
– Bara att sätta sig ner och prata om deras favoritmusik kan vara väldigt kraftfullt, för det signalerar att de är betydelsefulla och att jag vill lyssna på dem.
”Är oerhört effektivt”
Mathew Charles är före detta utrikeskorrespondent på BBC med lång erfarenhet av att bevaka gängvåldet i Colombia. Idag är han forskare vid Universidad externado de Colombia och undersöker hur kultur kan användas både för att förebygga och erbjuda en väg ut ur kriminalitet.
– Att som ung person få möjlighet att uttrycka sig genom kultur är oerhört effektivt, det är en genväg till att börja reflektera över sin personlighet och livssituation, säger han.
Låg tro på sin egen framtid
En sak som är gemensamt hos många unga kriminella är att de har en starkt negativ syn på sina framtidsutsikter, menar Charles. Många tänker att vad de än gör så kommer det att misslyckas.
– I forskningen märkte vi att unga som skriver en raptext om sig själva utvecklar en mer positiv syn på sin egen situation.
Hör mer om hur Mathew Charles arbetat med unga gängkriminella i klippet.