Lisbeth Sundén Andersson (M) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Före detta S-topp vill starta folkhögskola mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tidigare kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson (S) vill ta över Göteborgs folkhögskola genom en nystartad förening. Planen är att skolan ska verka för ”en starkare demokrati” genom utbildning i hedersrelaterat våld och extremism. Men initiativet väcker kritik på skolan.

– Vi är rädda för att det ska bli en politisk styrning av kursens innehåll och kanske även elevernas filmer, säger Johanna Bernhardson, lärare i filmproduktion på Göteborgs folkhögskola.

Hennes oro grundar sig bland annat i socialdemokraten Ann-Sofie Hermanssons historia. Som dåvarande ordförande i kommunstyrelsen hamnade Hermansson i blåsväder i fjol när hon var med och stoppade en visning av filmen Burka songs 2.0 och ett efterföljande panelsamtal. Hon menade att panelen saknade slöjmotståndare och därmed var ensidig och att samtalet gav plats åt extremister. Uttalandet ledde till att de utpekade stämde henne för förtal.

– Hon har kanske inte sådär jättebra rykte bland kulturarbetare efter den debatten. Man kanske inte blir jätteglad av att höra detta just av den anledningen, att hon styr mycket, säger Johanna Bernhardson.

Förening över partigränser

Ann-Sofie Hermansson (S) är vice ordförande i Selma högskoleförening, som med sin moderata ordförande Lisbeth Sundén Andersson i spetsen har ansökt om att få ta över huvudmannaskapet för Göteborgs folkhögskola från Västra Götalandsregionen. I den plan som föreningen lämnat in framgår att de vill byta ut upp till en fjärdedel av kurserna och även låta resten präglas av utbildning i vad som kallas demokratirelaterade problem, till exempel hedersstrukturer och extremism. Förändringarna skulle främst gälla särskild kurs där filmutbildningen ingår.

– För min del blev jag engagerad på allvar i det här när Fadimes pappa fick ett tidsbestämt straff. Och nu gängkriminaliteten – som gracerar överallt – den handlar också om heder. Det är kränkta unga män, säger Lisbeth Sundén Andersson (M).

– Det finns mycket att göra här. Vi skulle kunna samdra med det övriga samhället, men det skulle också vara för de som är intresserade och vill förkovra sig i de här frågorna, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

”Behöver kompetent personal”

De båda företrädarna för Selma folkhögskoleförening hävdar att de förstår oron på skolan, men säger att de inte har några planer på att ändra i de konstnärliga utbildningarna till en början.

– Alla har väl befunnit sig på arbetsplatser där man börjar höra rykten om omorganisation. Det blir alltid oro och turbulens. Men vi skulle vilja lugna de känslorna. Det här är en utomordentligt väl fungerande folkhögskola, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Kan ni garantera att det inte blir någon typ av omorganisation och att ingen som jobbar på skolan nu bli av med jobbet?

– Om de inte själva… Man kan ju aldrig säga att folk vill göra samma saker, det är lite upp till skolans egen personal. Men vi behöver ju kompetent och erfaren personal, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Hon säger att hon vill att föreningen och den befintliga personalen gemensamt ska jobba fram det nya upplägget på skolan.

Om personalen inte vill det då?

– Då blir det ju svårt, säger hon.

Hur Västra Götalandsregionen ställer sig till att överlåta huvudmannaskapet för Göteborgs folkhögskola kommer att tas upp när regionstyrelsen sammanträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.