Det var i mitten av mars som filmen Burka Songs 2.0 skulle visas på kulturhuset Blå stället. Aktiviteten har kritiserats av GP:s ledarskribent som menar att samtalsdeltagarna som bjudits in var allt för kontroversiella och att ”motståndare till slöjan borde ha bjudits in som motvikt”.
Nu svarar filmens regissör, Hanna Högstedt.
– Jag tycker att det är synd att Göteborgs stad väljer att böja sig för kritik som bygger på felaktiga uppgifter. Filmen och samtalen efteråt handlar om tolkningsföreträde, vem som kan tala för vem, vem som anses trovärdig och inte. Om svårigheten att se strukturer där man själv är en del av makten, som till exempel att som vit se rasismens effekter. Om Europas koloniala historia och hur den påverkar vårt samhälle idag.
Hon fortsätter:
– Samtalet handlar om vikten av att låta den som är direkt berörd av ett förtryck, i det här fallet rasism och islamofobi, tala själv. Där har vi haft fördjupade samtal mellan bland andra Fatima Doubakil och mig, så det blir helt felriktat att komma och kräva att en motståndare till slöjan ska bjudas in.
”Högröstade kritiker”
Hanna Högstedt är kritisk till att det hela ställs in.
– Att arrangemanget ställs in på grund av några högröstade kritiker belyser snarare de strukturer som vi pratar om, vem som blir lyssnad till.
Under onsdagen rapporterade SVT även att en av arrangörerna för Europride, Tasso Stafilidis var upprörd över att de kopplades samman med filmvisningen, då den låg i en kalender under Europride på Göteborgs stads hemsida. Han vände sig även emot att GP:s ledarskribent gjorde kopplingen trots att Europride inte är med och arrangerar den.
– Jag förstår att han har svårt att diskutera ett arrangemang som han inte själv arrangerar. Men det är viktigt att komma ihåg att precis som att HBTQ-personer kan utsättas för hedersförtryck så kan de även utsättas för rasism. Båda frågorna måste diskuteras men det behöver inte ske samtidigt.
”Tråkigt”
Hanna Högstedt tillhör själv HBTQ-communityn och säger sig ha varit glad över att Göteborgs stad ville lyfta flera diskrimineringsgrunder samtidigt.
– Därför är det extra tråkigt att det slutar så här, säger hon.