Författare tipsar om tröstande litteratur i coronatider

Publicerad

Coronaviruset sprider sig över världen och har nått Sverige. Många känner kanske oro och ångest inför smittan – men tröst och stöd går att finna i litteraturen. Kulturnyheterna har pratat Hanne-Vibeke Holst och Daniel Sjölin som tipsar om läsning i coronatider.

Daniel Sjölin är författare och litteraturkritiker. Han menar att läsning är en utmärkt aktivitet att ägna sig åt i karantän, då det är en isolerad och asocial verksamhet. Och om man lider av coronaångest kan det botas med feelgood-litteratur.

– När man är deprimerad vill man äta mat som inte smakar något, så kan man använda sig av litteraturen också. Feelgood får oss att tänka på något helt annat, säger han. 

Litteraturen kan ge tröst

Den danska författaren Hanne-Vibeke Holst har tidigare skrivit på pandemitemat i Som Pesten från 2018. Just nu jobbar hon på nästa roman – i ett karantänliknande tillstånd. 

– Att sitta i karantän är en lyx. Just nu befinner jag mig i min sommarstuga och skriver. Jag kallar det ett ”romanfängelse”, säger Hanne-Vibeke Holst.

Enligt henne kan språket ge tröst i svåra tider.

– Språket har ord för allt. Varför? Jo, därför att människor har varit med om det här tidigare, säger hon.

Camus klassiker 

Albert Camus Pesten från 1947 utspelar sig under en svår epidemi i Oran, Algeriet. Pesten förändrar människors beteenden; en del flyr eller utnyttjar situationen medan andra hjälper sina medmänniskor. Det var en bok som Hanne-Vibeke Holst inspirerades av när hon skrev Som Pesten. 

– Den mest fantastiska boken om allt det här är Camus Pesten. Varje enskild individ, varje människa måste ta ställning till hur man ska handla i den situationen. Även när man själv hotas ska man tänka på vilket slags människa man är och vilket slags människa man vill säga att man var, säger Hanne-Vibeke Holst.

Hon tycker dock att man ska undvika böcker och filmer utan hopp. 

– Det går jättebra att titta på gamla Hugh Grant- och Julia Roberts-filmer. Dansa, gråt, älska, ha sex, drick varm choklad med grädde. Vad som helst!

Boccaccio och självplågeri

Daniel Sjölin tycker att man bör ta tillfälle i akt att beta av några klassiker – om man nu skulle hamna i karantän.

– Boccaccios Decamerone som består av 100 texter handlar om några som flyr pesten. De behöver något att göra och sitter och berättar historier för varandra. Det visar att folk har flytt undan smittan till någon bergstopp eller avlägsen by, säger han och fortsätter:

– Vill man plåga sig själv kan man ta Leif Holmstrands Förkylningen, en experimentell bok som innehåller tvångstankar och kopplar till en författare som hette Unica Zürn. Hon hade så mycket tvångstankar att hon inte kunde gå utanför dörren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.