Bret Easton Ellis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bret Easton Ellis är tillbaka med sin första roman på 13 år. I klippet hör du författaren berätta mer om autofiktiva ”Skärvorna”. Foto: Rebecka Haglund

Författaren Bret Easton Ellis: ”Jag var hemsk som 17-åring”

Publicerad

Den amerikanska kultförfattaren är tillbaka med sin första roman efter 13 år. ”Skärvorna” handlar om honom själv, om 1980-talets Los Angeles, om sex, mord och konsten att skriva.

– Jag har tänkt på den här boken i fyrtio år, säger författaren Bret Easton Ellis till Kulturnyheterna.

Med ”Skärvorna” återvänder Bret Easton Ellis till sitt sista år på gymnasiet. Romanen är en autofiktiv skildring av hur den 17-årige aspirerande författaren ljuger, fabulerar och blir besatt. Ett beteende som påverkat författaren än idag.

– Jag var en notorisk lögnare. Jag hittade på och spred massvis med rykten, säger Bret Easton Ellis. 

”En mordgåta och skräckhistoria”

I romanen skildras kompisgängets tillvaro präglad av sex och droger. Romanfiguren Bret skriver på det som ska bli hans debutroman samtidigt som en seriemördare kallad Trålaren skakar Los Angeles. 

När en ny kille börjar i klassen och riskerar att bryta upp det tajta kompisgänget, tar det inte lång tid innan Bret börjar misstänka vem mördaren är.

– ”Skärvorna” tar det till mordiska slasher-thriller-höjder. På många sätt är det en mordgåta, en kriminalthriller och en skräckhistoria, säger han.

Mjuknat med åren

Bret Easton Ellis föddes 1964 i Los Angeles. Han debuterade som 21-åring med generationsromanen “Less than zero”, 1985.  Med den skandalomsusade “American Psycho” fick han sitt stora genombrott.

Berättelsen om den brutala seriemördaren Patrick Bateman förkastades av flera förlag för sina våldsamma och pornografiska scener, men blev snabbt en succé när den väl publicerades.

Med “Skärvorna” har Bret Easton Ellis mjuknat som författare. Våldet är inte längre lika brutalt och sexet mer ärligt, menar han.

– Det är egentligen först nu, med den här framskridande åldern när minnet börjar bli grumligt och man börjar glömma saker, som du verkligen inser hur viktiga de åren var, säger Bret Easton Ellis.

 I klippet hör du författaren Bret Easton Ellis berätta mer om boken “Skärvorna”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.